15 november 2023 — 3 minuten

Rapportageplicht energiebesparing? Voldoe er nu aan voor 1 december!

Energiebesparingsplicht: wat betekent dit voor jou?

Windmolen

Als jij een 'grootverbruiker' bent, ben je verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen waarvan je de kosten binnen vijf jaar terugverdient. Daarnaast moet je ook maatregelen nemen die de CO2-uitstoot verminderen, zelfs als ze geen energie besparen.

Je voldoet aan deze verplichtingen als je maatregelen neemt die binnen vijf jaar de kosten terugverdienen, of als je alle van toepassing zijnde maatregelen uitvoert die vermeld zijn op de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML). Als je een maatregel van de EML niet uitvoert, moet je een alternatieve maatregel uitvoeren die dezelfde energiebesparing oplevert. Elke vier jaar moet je hierover rapporteren.

Let op! Momenteel wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel om de terugverdientijd te verlengen van vijf jaar naar zeven jaar. Als dit doorgaat, zal dit waarschijnlijk vanaf 2027 gelden voor de rapportage.

Rapportageplicht: wat moet jij doen?

Jij moet uiterlijk op 1 december 2023 rapporteren over de energiebesparende maatregelen die jij hebt genomen. Dit doe je digitaal via de RVO. Om dit te kunnen doen, heb je eHerkenning niveau eH3 nodig.

Let op! De energiebesparingsplicht en rapportageplicht gelden ook voor ETS-ondernemingen (Emission Trade System), de glastuinbouw en bedrijven met een omgevingsvergunning milieu.

Rapportage onderzoeksplicht: dien dit ook voor 1 december in

Als jouw bedrijf jaarlijks 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas of meer verbruikt, heb je mogelijk ook een onderzoeksplicht met betrekking tot energiebesparing. Of je moet rapporteren over deze onderzoeksplicht, hangt af van de regels die gelden voor de milieubelastende activiteiten van jouw bedrijf. Met deze onderzoeksplicht moet je elke vier jaar onderzoeken en rapporteren welke energiebesparende maatregelen je moet nemen. Meer informatie over de onderzoeksplicht vind je op RVO.nl.

Let op! De rapportage voor de onderzoeksplicht moet ook uiterlijk op 1 december 2023 worden ingediend bij de RVO.

Let op! Jij moet zelf de rapportage indienen. Je kunt het rapportageproces ook uitbesteden aan een intermediair, maar dan moet je deze persoon machtigen om namens jou op te treden.

Meer informatie over alle maatregelen vind je op RVO.nl en Deb.nl. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen. Wij adviseren je graag.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.