30 januari 2024 — 2 minuten

Profiteer nu van vrijstelling bpm bestelauto dit jaar

Wat is de Bpm (Belasting van personenauto's en motorrijwielen)?

Bedrijfswagen

De Bpm is een belasting die je betaalt bij de aankoop van een nieuwe personenauto of motor. In sommige gevallen geldt deze belasting ook voor bestelauto's. Als je als ondernemer kunt aantonen dat je de bestelauto minimaal 10% zakelijk gebruikt, ben je vrijgesteld van de Bpm. Je hoeft hiervoor geen kilometeradministratie bij te houden.

Afschaffing van de Bpm-vrijstelling in 2025

Vanaf 1 januari 2025 zal de vrijstelling van Bpm op de aanschaf van nieuwe bestelauto's worden afgeschaft. Dit betekent dat ondernemers meer gaan betalen voor bestelauto's. Bijvoorbeeld, een dieselbestelauto met een catalogusprijs van € 55.000 (excl. btw) zal een Bpm van ruim € 15.000 hebben. De hoogte van de Bpm in 2025 is afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Elektrisch alternatief voor de Bpm

Als ondernemer kun je nog in 2024 een bestelauto kopen zonder Bpm. Een alternatief is het aanschaffen van een elektrische bestelauto. Voor een elektrische bestelauto hoef je in 2024 ook geen Bpm te betalen. Vanaf 2025 geldt er een vast bedrag van € 360 per elektrische bestelauto. Dit bedrag stijgt jaarlijks met de inflatie.

Subsidies voor elektrische bestelauto's

Als je dit jaar nog een nieuwe elektrische bestelauto koopt, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). De MIA bedraagt dit jaar nog 27% van het investeringsbedrag minus € 20.000. Vorig jaar was dit nog 45% minus € 11.000. De MIA is dus al flink verminderd en het is nog onzeker of deze regeling in 2025 nog bestaat voor elektrische bestelauto's. De SEBA bedraagt maximaal 12% van de catalogusprijs, met een maximum van € 5.000.

Tip! Je bent waarschijnlijk niet de enige ondernemer die in 2024 nog een bestelauto zonder Bpm wil kopen. Wacht hier dus niet te lang mee.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.