28 september 2023 — 2 minuten

Ontvang nu geen aanmaningen meer na intrekken betalingsregeling coronabelastingschulden!

Betalingsregeling voor je coronabelastingschulden

Belastingdienst

Tijdens de coronacrisis kon jij ervoor kiezen om de betaling van je belastingschulden tijdelijk uit te stellen. Sinds 1 oktober 2022 moet je deze coronabelastingschulden in principe in maandelijkse, gelijke termijnen aflossen. Jij hebt hiervoor vijf jaar de tijd.

Andere voorwaarden zijn dat je tijdig de juiste belastingaangiften – onder meer btw en loonheffing – indient voor belastingen vanaf 1 oktober 2022 en dat je tijdig en volledig de betalingen doet die daaruit voortvloeien.

Intrekking van de betalingsregeling

Als je niet aan al deze voorwaarden voldeed, ontving je in juli 2023 een brief waarin de Belastingdienst de betalingsregeling introk. Liep je maar maximaal één termijn achter in de coronabetalingsregeling, dan heb je niet zo'n brief gekregen. De betalingsregeling is wel ingetrokken voor ondernemers die meer dan één termijn achterliepen en/of een structurele achterstand hadden op de nieuwe betalingsverplichtingen vanaf 1 oktober 2022.

Aanmaningen ontvangen

Is je betalingsregeling ingetrokken en heb je nog steeds een betalingsachterstand, dan kan je vanaf eind september tot uiterlijk in november 2023 aanmaningen van de Belastingdienst verwachten.

Let op! De Belastingdienst stuurt voor elke (naheffings)aanslag die onder de betalingsregeling viel apart een aanmaning. Doe je bijvoorbeeld per maand btw-aangifte en heb je twee jaar lang uitstel gekregen voor deze btw? Dan ontvang je dus 24 aanmaningen!

De aanmaningen voor eenzelfde belastingsoort ontvang je allemaal op hetzelfde moment. Had je ook belastinguitstel voor een andere belastingsoort, dan kan het zijn dat je de aanmaningen voor die belastingsoort op een andere dag ontvangt.

Maatregelen bij niet-betaling

Betaal je na ontvangst van de aanmaning niet, dan ontvang je van de Belastingdienst een dwangbevel. Betaal je daarna nog steeds niet, dan neemt de Belastingdienst verdere maatregelen. Dit kan betekenen dat de Belastingdienst beslag legt op bijvoorbeeld je inventaris, auto of bankrekening en deze daarna verkoopt. De Belastingdienst kan ook een faillissement aanvragen.

Ontvang je een dwangbevel, houd er dan rekening mee dat er hoge kosten verbonden kunnen zijn. De hoogte van deze kosten hangen namelijk af van de hoogte van de belastingschulden. Ook de kosten van een beslaglegging kunnen flink oplopen.

Let op! Ontving je vóór 1 oktober 2022 al een of meer aanmaningen van de Belastingdienst en heb je deze nog niet betaald? Houd er dan rekening mee dat de Belastingdienst dan niet langer wacht, maar meteen een dwangbevel kan sturen. De Belastingdienst kondigt aan dat je dit dwangbevel uiterlijk in december 2023 zult ontvangen.

Hervatting van de betalingsregeling

De betalingsregeling voor je coronabelastingschulden wordt hersteld als je vóór 29 augustus 2023 je betalingsachterstand hebt ingelopen. De Belastingdienst stuurt je hierover nog een brief waarin dit officieel wordt bevestigd.

Tip! Ontvang je aanmaningen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen met jou bekijken welke mogelijkheden je nog hebt.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.