25 oktober 2023 — 2 minuten

Ontvang je de inkomensafhankelijke combinatiekorting bij opvang van Oekraïense vluchtelingen?

Wat is een fiscale partner?

Een fiscale partner is iemand met wie je samenwoont en met wie je een minderjarig kind op hetzelfde adres hebt. Als je een vluchteling uit Oekraïne in huis opvangt en jullie hebben samen een minderjarig kind, dan kan deze vluchteling jouw fiscale partner worden.

Let op! Je kunt maar één fiscale partner hebben en het is belangrijk om te controleren of je geen andere fiscale partner hebt.

Invloed op inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK)

Als de Oekraïense vluchteling jouw fiscale partner is, betekent dit dat je mogelijk geen recht hebt op inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Alleen de minstverdienende partner heeft recht op deze korting.

Goedkeuring van de overheid

De overheid wil voorkomen dat je fiscaal benadeeld wordt door het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Daarom heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat je recht hebt op IACK, zelfs als jouw arbeidsinkomen hoger is dan dat van de Oekraïense vluchteling. Het is wel belangrijk dat je voldoet aan alle andere voorwaarden voor de IACK. Deze voorwaarden kun je hier vinden.

Een andere voorwaarde voor de goedkeuring is dat de Oekraïense vluchteling onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (2001/55/EG) valt. Als dit het geval is, mag de vluchteling in ieder geval tot 4 maart 2024 in Nederland blijven en heeft hij/zij recht op opvang, medische zorg, onderwijs voor minderjarige kinderen en mag hij/zij werken in Nederland. Wie wel en niet onder de Richtlijn vallen, kun je hier lezen.

Let op! Deze goedkeuring geldt alleen zolang de Richtlijn 2001/55/EG van kracht is.

Tip! Onze adviseurs kunnen de fiscale gevolgen van het opvangen van een Oekraïense vluchteling voor jou beoordelen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.