24 oktober 2023 — 3 minuten

Ontdek meer voorwaarden voor aftrek van giften in natura

Is een taxatierapport of factuur nodig?

Bouw

Als je een gift in natura doet, zoals het schenken van een waardevol schilderij aan een museum, is het belangrijk om te weten of je een taxatierapport of factuur nodig hebt. Als je in een kalenderjaar in totaal meer dan € 10.000 aan giften in natura doet, of als je samen met je fiscale partner meer dan € 20.000 aan giften in natura doen, dan is een objectieve waardebepaling vereist vanaf 2024. Deze waardebepaling moet worden gedaan door middel van een onafhankelijk taxatierapport.

Tip! Als je beschikt over een recente factuur waaruit de waarde van de gift blijkt, is dit ook voldoende. In dat geval heb je geen taxatierapport nodig.

Verkoop van een vordering

Als je ervoor kiest om het waardevolle schilderij te verkopen aan het museum in plaats van te schenken, kan het museum je mogelijk niet meteen betalen. In dat geval krijg je een vordering op het museum. Je kunt ervoor kiezen om deze vordering in een keer of in delen kwijt te schelden. De kwijtschelding van de vordering kan onder bepaalde voorwaarden worden beschouwd als een aftrekbare gift. Opgelet: vanaf 2024 is echter ook in deze situatie een onafhankelijk taxatierapport of een recente factuur vereist bij bedragen van meer dan € 10.000 (en samen met een fiscale partner meer dan € 20.000).

Let op! Houd er rekening mee dat deze wijziging nog niet definitief is en moet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Hoe maak je de waarde aannemelijk?

Het voorstel om een taxatierapport of factuur te vereisen voor giften in natura van meer dan € 10.000 (en samen met een fiscale partner meer dan € 20.000) betekent niet dat giften onder deze bedragen zonder meer aftrekbaar zijn. Net als nu moet je nog steeds de waarde van deze giften aannemelijk maken met behulp van schriftelijke stukken.

Let op! Deze wijziging is nog niet definitief en moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.