19 december 2023 — 1 minuut

Ontdek de nieuwste percentages voor jouw box 3-inkomen

Box 3: de percentages

Euro

Het box-3-vermogen wordt verdeeld in drie categorieën met elk een eigen fictief rendement. Deze categorieën zijn banktegoeden, schulden en overige bezittingen.

Voor de overige bezittingen, zoals aandelen en een tweede woning, is het definitieve percentage voor 2024 al bekend, namelijk 6,04%.

Voor de andere twee categorieën zijn voorlopige percentages vastgesteld om het fictieve rendement voor 2024 te berekenen. Deze percentages zijn:

  • voor banktegoeden 1,03%; 
  • voor schulden 2,47%. 

De genoemde percentages worden gebruikt bij het opleggen van de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting voor 2024.

Let op! Voor het opleggen van de definitieve aanslagen worden de definitieve percentages gebruikt. Deze zijn dus nog niet bekend voor banktegoeden en schulden.

Arbeidskorting

De bedragen van de arbeidskorting worden bepaald aan de hand van de tabelcorrectiefactor en de ontwikkeling van het wettelijk minimumloon. 

  • De tabelcorrectiefactor is vastgesteld op 9,4941%. Dit was oorspronkelijk 9,9%, maar is verlaagd om geld vrij te maken voor een hogere kinderbijslag. 
  • De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van het arbeidsinkomen en verschilt per belastingplichtige. In 2024 stijgt het maximumbedrag van de arbeidskorting van € 5.052 naar € 5.532.

Eigenwoningforfait

Eigenaren van een woning moeten jaarlijks een bedrag bij hun inkomen optellen, dit noemen we het eigenwoningforfait. Het forfait kan jaarlijks worden aangepast op basis van de huurprijzen en verkoopprijzen van woningen. Voor 2024 blijft het eigenwoningforfait ongewijzigd op 0,35%.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.