01 februari 2024 — 2 minuten

Nieuwe normen verpachte landbouwgrond 2023: ontdek ze hier!

Niet geschikt voor alle soorten grond

Tractor

Deze cijfers zijn specifiek voor verpacht grasland en akkerland die gebruikt worden voor landbouwdoeleinden. Ze zijn niet van toepassing op andere grondsoorten zoals grond voor glastuinbouw, boomgaarden en wegen.

Verpachte grondwaarde

De waarde van verpachte grond is een percentage van de waarde van niet-verpachte grond. Dit percentage hangt af van de resterende looptijd van het pachtcontract. Hoe korter de looptijd is, hoe hoger het percentage. Het varieert tussen de 60% en 98% van de waarde in niet-verpachte staat.

Verschillende waarden

De waarde van grond verschilt sterk per regio. Zo is de normwaarde van een hectare grond op de Waddeneilanden €38.500, terwijl dit bedrag in de Zuidelijke IJsselmeerpolders €175.500 is. Over het algemeen varieert de waarde van de meeste gronden tussen €70.000 en €80.000 per hectare.

Box 3 belasting

Verpachte grond wordt voor belastingdoeleinden in box 3 beschouwd als belegging/andere bezitting. Er wordt een rendement van 6,04% verondersteld voor het jaar 2024. Over dit rendement betaal je 36% belasting.

Lagere waarde?

Als je van mening bent dat de waarde van jouw grond lager is, kun je hiervan afwijken. Je moet echter wel kunnen onderbouwen waarom de standaardwaardering niet van toepassing is op jouw grond.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.