27 november 2023 — 2 minuten

Nieuwe modelovereenkomst bouw: Belastingdienst informeert jou

Belangrijke wijziging in de nieuwe modelovereenkomst

Bouw

Als je de nieuwe modelovereenkomst vergelijkt met de vorige, zal je een belangrijke wijziging opmerken. Wanneer de opdrachtnemer het aangenomen werk uitbesteedt aan iemand anders, is het nu vereist om tussen deze twee partijen een nieuwe modelovereenkomst af te sluiten.

Maak gebruik van een modelovereenkomst

Als opdrachtgever kan je een modelovereenkomst gebruiken om zekerheid te verkrijgen over de vraag of er sprake is van een dienstbetrekking bij het inhuren van een opdrachtnemer. 

Door gebruik te maken van de modelovereenkomst kan je een dienstbetrekking uitsluiten. Dit betekent dat je als opdrachtgever geen loonheffing en premies werknemersverzekeringen hoeft in te houden. Houd er echter rekening mee dat het gebruik van de modelovereenkomst niet automatisch betekent dat de opdrachtnemer fiscaal gezien als ondernemer wordt beschouwd.

Let op! Zowel jij als de opdrachtnemer moeten de modelovereenkomst ondertekenen en de werkzaamheden moeten ook volgens de afspraken in de modelovereenkomst worden uitgevoerd.

Tip! Je kunt de nieuwe modelovereenkomst zelfstandigen bouw hier vinden.

Geldigheidsduur van de modelovereenkomst

De modelovereenkomst is geldig voor een periode van vijf jaar. Dit betekent dat deze nieuwe modelovereenkomst geldig is tot 1 oktober 2028.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.