07 februari 2024 — 2 minuten

Mag jij de chauffeurskaart voor jouw werknemer vergoeden?

Chauffeurskaart aanvragen

Taxi

Een chauffeurskaart is een kaart waarmee je als taxichauffeur je identiteit kunt laten vaststellen door de boordcomputer. Naast je identiteit kunnen er ook andere gegevens op de kaart worden opgeslagen, zoals het kenteken en de kilometerstand van de auto, je arbeids- en rusttijden, taxivergunningsgegevens en informatie over taxiritten. Het is verplicht voor elke taxichauffeur om een chauffeurskaart te hebben.

Hoe vraag je een chauffeurskaart aan?

Je kunt alleen zelf een chauffeurskaart aanvragen bij het Kiwa Register. Bij je aanvraag moet je onder andere de volgende documenten kunnen overleggen:

  • Een verklaring omtrent het gedrag (VOG) specifiek voor het besturen van een taxi.
  • Een geneeskundige verklaring voor het besturen van een taxi.

VOG aanvragen zonder kosten

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een VOG. Gelukkig geldt er een vrijstelling voor de vergoeding van deze kosten. Je kunt de kosten daarom onbelast vergoed krijgen van je werkgever, zonder dat dit ten koste gaat van je vrije ruimte.

Kosten geneeskundige verklaring niet vrijgesteld

Voor het aanvragen van een geneeskundige verklaring zijn er ook kosten. Helaas geldt er geen vrijstelling voor deze kosten volgens de Belastingdienst. Je werkgever kan deze kosten niet onbelast vergoeden.

Vergoeding geneeskundige verklaring via de vrije ruimte

Echter, je werkgever kan er wel voor kiezen om de vergoeding aan te wijzen als eindheffingsloon in de vrije ruimte. Op deze manier is de vergoeding voor jou belastingvrij. Je werkgever hoeft hier ook geen belasting over te betalen, zolang het totaalbedrag van alle aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen binnen de vrije ruimte blijft. Als de vrije ruimte wordt overschreden, moet je werkgever 80% van de overschrijding als belasting betalen.

Let op! In 2024 bedraagt de vrije ruimte 1,92% van de fiscale loonsom tot €400.000 en 1,18% voor het meerdere.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.