04 december 2023 — 2 minuten

Kun jij een restant persoonsgebonden aftrek verrekenen?

Wat is persoonsgebonden aftrek?

Geld

Persoonsgebonden aftrek zijn kosten die jij kunt aftrekken van jouw inkomen, zoals alimentatie, zorgkosten, giften en de kosten van tijdelijk verblijf thuis van ernstig gehandicapten. Deze aftrekposten vallen onder box 1 van jouw belastingen. Als de aftrekposten niet volledig kunnen worden verrekend, mag je het resterende bedrag aftrekken van jouw inkomen in box 3 en daarna in box 2.

Kan het restant blijvend worden afgetrokken?

Als er nog een restbedrag aan persoonsgebonden aftrekposten overblijft, kan dit restant permanent worden afgetrokken van jouw inkomen in de komende jaren, zelfs tot aan jouw dood.

Geen aangifte gedaan, wat nu?

Als je in een bepaald jaar geen aangifte hebt gedaan en er geen aanslag is opgelegd, kun je het resterende bedrag verrekenen met jouw inkomen in het eerstvolgende jaar waarin je weer een aanslag krijgt. In sommige gevallen kan de inspecteur nog steeds een aanslag opleggen of navorderen als je ten onrechte geen aangifte hebt gedaan. Het restbedrag aan persoonsgebonden aftrek moet dan worden afgetrokken van dit inkomen.

Let op! Ook na emigratie gaat het restbedrag aan persoonsgebonden aftrek niet verloren. Als je opnieuw belastingplichtig wordt door remigratie, kun je het restant nog steeds aftrekken.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.