05 december 2023 — 3 minuten

Krijg alle details over ons nieuwe beleid voor kwijtschelding NOW-schuld!

Wat is de NOW-regeling?

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) was een subsidie voor werkgevers tijdens de coronacrisis om hen te helpen bij een omzetdaling. De hoogte van de subsidie werd bepaald door de loonkosten tijdens de subsidieperiode. Als achteraf blijkt dat het ontvangen geldbedrag te hoog was, moet dit worden terugbetaald.

Terugbetalen of betalingsregeling?

De NOW-schuld kan in één keer worden terugbetaald. Het is ook mogelijk om een betalingsregeling af te spreken met het UWV. Het UWV hanteert het beleid voor kwijtschelding van NOW-schulden.

Wanneer kan kwijtschelding worden aangevraagd?

Sommige ondernemers ervaren financiële moeilijkheden bij het terugbetalen van hun NOW-schuld en vragen om kwijtschelding. Voorheen werd dit verzoek geweigerd, maar het UWV heeft recentelijk nieuwe regels voor kwijtschelding gepubliceerd.

U kunt kwijtschelding aanvragen als u uw bedrijf wilt beëindigen en al uw schulden wilt terugbetalen. U kunt ook kwijtschelding aanvragen als u uw bedrijf zonder schulden wilt voortzetten.

Het nieuwe beleid stelt de volgende voorwaarden:

  1. Als het afbetalen van al uw schulden, inclusief NOW-schulden, het einde van uw bedrijf betekent, moet u dit duidelijk onderbouwen. U moet aantonen dat u nu en in de toekomst uw schulden niet kunt aflossen, zelfs niet via een betalingsregeling.
  2. Uw totale NOW-schuld moet duidelijk zijn. U moet een definitieve berekening aanvragen voor alle periodes waarin u NOW heeft ontvangen. Als u nog niet voor alle periodes de definitieve vaststelling heeft ontvangen, geeft u aan hoe u uw NOW-schuld heeft geschat.
  3. De financiële situatie van uw bedrijf moet duidelijk zijn. Dit omvat onder andere de liquidatie- en reorganisatiewaarde van uw bedrijf. U moet verschillende financiële documenten meesturen om dit te onderbouwen (zie de website van het UWV voor een compleet overzicht).
  4. Stuur een overzicht van al uw schulden en schuldeisers. Geef ook aan wat u hen heeft aangeboden, wie buiten dit aanbod valt en waarom.
  5. Er mag geen sprake zijn van fraude of misbruik.

Contactgegevens

Stuur uw verzoek om kwijtschelding naar:
UWV - Uitkeren VFV administratie Leeuwarden
NOW
Postbus 287
8901 BB Leeuwarden

Hulp nodig?

Als u zich in zo'n situatie bevindt en hulp nodig heeft bij het verzamelen van uw documenten en het opstellen van uw onderbouwing naar het UWV, neem dan contact op met uw gemeente. Zij kunnen u vaak doorverwijzen naar de juiste instantie voor hulp in dit soort situaties.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.