26 oktober 2023 — 1 minuut

Kies voor duurzaamheid en verhoog je MIA tijdens het proces

Ontdek alles over de Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Windmolen

Bent jij een ondernemer die milieuvriendelijk wil investeren? Dan is de MIA een extra aftrek op de winst waar je recht op kunt hebben. Om in aanmerking te komen voor de MIA, moet het bedrijfsmiddel opgenomen zijn op de Milieulijst.

Drie aantrekkelijke categorieën

De MIA biedt drie categorieën, elk met een verschillend aftrekpercentage van 45, 36 of 27% van jouw winst. Door deze aftrek verlaag je jouw winst, betaal je minder belasting en wordt milieuvriendelijk investeren voor jou als ondernemer nog aantrekkelijker.

Wat gebeurt er als de categorie verandert?

Als je tijdens de uitvoering van jouw investering (bijvoorbeeld in de bouw van een melkveestal) besluit om te investeren in een bedrijfsmiddel dat valt onder een hogere categorie, vraag jij je misschien af wat de consequenties zijn voor de MIA. Volgens de Belastingdienst heb je in dit geval gewoon recht op het percentage MIA dat hoort bij het bedrijfsmiddel waar je uiteindelijk voor kiest, mits je aan alle gebruikelijke voorwaarden voldoet.

In strijd met de doelstelling van MIA?

Hoewel het van belang is om de investering correct te melden bij de aanvraag van MIA, meldt de Belastingdienst dat het in strijd zou zijn met de doelstelling van de MIA om alleen om deze reden het hogere MIA-percentage niet toe te kennen. Daarom heb je ook recht op het lagere MIA-percentage wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel van een lagere categorie.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.