12 april 2024 — 2 minuten

Kabinet beperkt kavelruilvrijstelling voor jou

Wat is de Kavelruilvrijstelling?

Agrarisch

De Kavelruilvrijstelling is een regeling waarbij er geen overdrachtsbelasting verschuldigd is wanneer percelen grond worden geruild om een landelijk gebied te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat grond beter toegankelijk wordt gemaakt voor agrariërs. Nieuw is dat de vrijstelling nu ook van toepassing is op gebouwen die zich op de percelen grond bevinden.

Landbouwgebouwen

Het kabinet is voornemens om de Kavelruilvrijstelling alleen nog maar toe te passen op gebouwen die ten behoeve van de landbouw worden gebruikt. Dit voorkomt dat niet-agrarische woningen onterecht profiteren van de vrijstelling. 

Minimaal tien jaar agrarisch gebruik

Gebouwen die onder de vrijstelling vallen, moeten ook minimaal tien jaar bedrijfsmatig voor de landbouw worden gebruikt. Indien dit niet gebeurt, wordt de vrijstelling alsnog teruggevorderd. Alleen wanneer gebouwen niet meer agrarisch worden gebruikt vanwege overheidsbeleid, blijft de vrijstelling van kracht.

Ook agrarische bedrijfswoningen

De vrijstelling is ook van toepassing op agrarische bedrijfswoningen, op voorwaarde dat ze zich bevinden op een kavel met een agrarische bestemming. Bovendien moet de woning functioneel verbonden zijn aan het nabijgelegen agrarische bedrijf.

Let op! De internetconsultatie loopt tot en met 30 april 2024. 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.