16 februari 2024 — 1 minuut

Je kunt nu eenvoudig de achternaam van je kind kiezen in 2024

Met de nieuwe wetgeving zorg jij voor meer gelijkwaardigheid tussen ouders en krijg je de mogelijkheid om bijzondere familienamen te behouden.

Kan mijn kind een dubbele achternaam hebben?

Juridisch

Heeft jouw kind al een dubbele achternaam? Dan wordt slechts één deel van de achternaam doorgegeven. Als beide ouders al dubbele namen hebben, zijn er wel tien combinaties mogelijk voor de achternaam van jouw kind. Houd er rekening mee dat er uitzonderingen gelden voor adellijke namen. 

Eenmaal gekozen, altijd gekozen

Als je eenmaal hebt gekozen voor een dubbele achternaam, is het niet mogelijk om terug te gaan naar een niet-gecombineerde achternaam. Het is ook niet toegestaan om de volgorde van de achternamen later te veranderen.

Adoptie

Bij adoptiekinderen is het ook mogelijk om de oorspronkelijke achternaam op te nemen in de combinatie van achternamen. 

Overgangsregeling

Is jouw kind vóór 1 januari 2024 geboren en wil je toch graag een gecombineerde achternaam? Er zijn mogelijkheden voor een hernieuwde naamkeuze. Dit kan alleen als jouw oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. Alle kinderen binnen het gezin moeten namelijk dezelfde achternaam hebben. Houd er rekening mee dat je dit in 2024 moet regelen en dat er kosten verbonden zijn aan het aanpassen van de geboorteakte. 

Basisregels

Als je geen keuze maakt voor de achternaam van jouw kind, gelden de volgende basisregels. Als je getrouwd bent, krijgen de kinderen de achternaam van de vader. Als je niet getrouwd bent, krijgen de kinderen de achternaam van de moeder. 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.