26 februari 2024 — 1 minuut

Is online verkopen jouw hobby of onderneming?

Het is belangrijk om te bepalen of je activiteiten als hobby of als onderneming worden beschouwd. Indien het laatste het geval is, kan er namelijk belasting verschuldigd zijn.

Informeren van de Belastingdienst

Typen

Verkoopsites zijn sinds 2023 verplicht om gegevens over hun verkopers door te geven aan de Belastingdienst. Als je jaarlijks dertig items of meer verkoopt, of een omzet van meer dan € 2.000 hebt, kun je extra aandacht van de Belastingdienst verwachten.

Eigen verantwoordelijkheid

De Belastingdienst laat weten dat iedereen al verantwoordelijkheid heeft als het gaat om het wel of niet verschuldigd zijn van belasting over verkopen. Voor hobbyisten is dit niet het geval, maar als je hobbyverkopen groeien tot een onderneming, moet je btw en inkomstenbelasting afdragen. Waar de exacte scheidslijn ligt, hangt echter af van verschillende factoren.

Geautomatiseerde controles

De nieuwe informatieplicht voor verkoopsites maakt het voor de Belastingdienst veel gemakkelijker om te controleren. Ze kunnen de verstrekte gegevens vergelijken met de gegevens die verkopers zelf hebben opgegeven. Als wordt vermoed dat er sprake is van activiteiten die als onderneming kunnen worden beschouwd en dit niet wordt aangegeven, kan de Belastingdienst actie ondernemen.

Let op! Als een hobby is uitgegroeid tot een onderneming, is er belasting verschuldigd. Dit was altijd al het geval. De regelgeving op dit gebied is niet veranderd.

Gegevens doorgeven

Verkoopsites zullen verkopers benaderen die onder de Europese regels vallen om bepaalde persoonsgegevens te verstrekken. Als je weigert, kan je worden geblokkeerd of kun je geen geld meer ontvangen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.