13 november 2023 — 1 minuut

Invloed rente derdenrekening notaris op aftrekbaarheid btw?

Wat is een derdenrekening en waarom wordt deze gebruikt?

Een derdenrekening wordt vaak gebruikt bij transacties waarbij een notaris betrokken is. Via deze bankrekening kan de notaris betalingen verrichten zodra een transactie succesvol is afgerond. Dit helpt ervoor te zorgen dat partijen geen risico lopen op wanbetaling. Het is niet verplicht om rente op een derdenrekening aan belanghebbenden uit te keren als de gelden er korte tijd op hebben gestaan.

Heeft de rente op een derdenrekening invloed op aftrekbare btw?

Het gerechtshof Amsterdam heeft geoordeeld dat de rente die wordt ontvangen op een derdenrekening invloed heeft op de aftrekbare btw. Volgens het gerechtshof maakt de rente deel uit van de economische activiteit waarvoor de derdenrekening is gebruikt. 

Is het aanhouden van een derdenrekening een bijkomstige activiteit?

Het Hof heeft beoordeeld dat het aanhouden van een derdenrekening geen bijkomstige activiteit is. Zelfs het feit dat de ontvangen rente meer dan € 100.000 bedraagt, is volgens het Hof al genoeg reden hiervoor. Het aanhouden van een derdenrekening is een directe, duurzame en noodzakelijke uitbreiding van de belastbare activiteit, aldus het Hof.

Hoe wordt de aftrekbare btw berekend?

Op basis van het bovenstaande moet de aftrekbare btw pro rata worden berekend. Het aandeel van de vrijgestelde omzet, in dit geval de rente op de derdenrekening, ten opzichte van de belaste omzet, bepaalt welk deel van de betaalde btw niet in aftrek kan worden gebracht.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.