18 oktober 2023 — 4 minuten

Inschrijvingseis IACK vervalt in specifieke gevallen

Formele inschrijvingseis voor IACK

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een belastingkorting voor ouders met jonge kinderen. Om in aanmerking te komen voor de IACK, moet het kind jonger zijn dan 12 jaar en ten minste zes maanden ingeschreven staan op hetzelfde woonadres (formele inschrijvingseis).

In bepaalde situaties kan het voorkomen dat de belastingplichtige en het kind wel tot hetzelfde huishouden behoren, maar niet kunnen voldoen aan de formele inschrijvingseis. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een recreatiewoning of op een boot, waar inschrijving op het woonadres niet mogelijk is, of vanwege veiligheidsredenen voor ouder en kind.

Vervallen van formele inschrijvingseis

Om te voorkomen dat in dergelijke situaties het recht op IACK vervalt, heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat zonder inschrijving op hetzelfde woonadres toch recht bestaat op IACK. Dit geldt voor belastingaanslagen tot en met het belastingjaar 2024 onder de volgende voorwaarden:

  • De belastingplichtige voert in het kalenderjaar tenminste zes maanden een gezamenlijk huishouden met het kind.
  • Het kind staat gedurende tenminste zes maanden niet ingeschreven op een ander woonadres dan dat van de belastingplichtige.
  • Er wordt voldaan aan de overige voorwaarden van de IACK. U kunt hier meer informatie vinden over de voorwaarden van de IACK.

Let op! Als u tenminste zes maanden op hetzelfde woonadres verblijft met iemand anders, en die persoon wordt niet als uw fiscale partner beschouwd vanwege het ontbreken van een inschrijving op hetzelfde woonadres, dan wordt die persoon toch als uw fiscale partner beschouwd voor de bovengenoemde goedkeuring.

Voor bepaalde gevallen was het al eerder goedgekeurd dat er recht bestond op IACK, ook als niet voldaan werd aan de formele inschrijvingseis. Dit gold bijvoorbeeld al als inschrijving op hetzelfde woonadres om veiligheidsredenen niet mogelijk was.

Vanaf 21 september 2023

Deze goedkeuring geldt voor alle belastingaanslagen tot en met 2024 die op 21 september 2023 nog niet definitief vastgesteld waren. Dit betekent dat de goedkeuring in ieder geval geldt voor de aanslagen van 2023 en 2024, en afhankelijk van uw persoonlijke situatie mogelijk ook voor eerdere jaren.

Tip! Maakt u door deze goedkeuring alsnog aanspraak op de IACK? Heeft u recentelijk een definitieve aanslag ontvangen en zijn er nog geen zes weken verstreken sinds de dagtekening van die aanslag? Dien dan zo snel mogelijk bezwaar in!

Materiële toets vanaf 2025

Tijdens Prinsjesdag 2023 is voorgesteld om vanaf 2025 de formele inschrijvingseis wettelijk te vervangen door een materiële toets. Vanaf 2025 moet daarom op basis van de werkelijke situatie worden bepaald of een kind gedurende ten minste zes maanden van het kalenderjaar tot hetzelfde huishouden behoort als de belastingplichtige.

Let op! Vanaf 2025 wordt de IACK afgeschaft voor nieuwe gevallen. Mogelijk zal de Tweede Kamer echter nog een voorstel doen om de afschaffing met twee jaar uit te stellen tot 2027.

Let op! Het voorstel met betrekking tot de materiële toets vanaf 2025 moet nog worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, en is daarom nog niet definitief. Dit geldt niet voor de afschaffing van de IACK voor nieuwe gevallen vanaf 2025. Dit voorstel is vorig jaar al aangenomen en in principe definitief (tenzij de Tweede Kamer een ander voorstel doet).

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.