31 oktober 2023 — 2 minuten

Hoe wordt persoonlijk pensioenadvies belast?

Wat houdt verplichte begeleiding in?

Bril

Bij verplichte begeleiding zorgt de pensioenuitvoerder ervoor dat jij als werknemer in staat bent om een passende keuze te maken binnen de pensioenregeling. Het is echter beperkt tot alleen jouw eigen pensioenregeling en er is geen verplichting om inzicht te geven in andere pensioenregelingen of om advies te geven over de effecten op bijvoorbeeld toeslagen en belastingen.

Wordt aanvullend persoonlijk pensioenadvies belast?

Onlangs heeft de Belastingdienst aangegeven dat zij van mening is dat aanvullend persoonlijk pensioenadvies belast loon vormt, als de werkgever de kosten van dit advies voor zijn rekening neemt. Als jij als werknemer deze kosten zelf zou betalen, zou je hier belasting over moeten betalen. Het kan echter onder bepaalde voorwaarden wel ondergebracht worden in de werkkostenregeling.

Geen algemene voorlichting

Kosten die de werkgever maakt voor collectieve afspraken over arbeidsvoorwaarden, zoals voorlichting over de pensioenregeling, vallen onder zuivere werkgeverskosten. Deze kosten worden niet gezien als loon en zijn dus onbelast voor jou als werknemer.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.