12 maart 2024 — 3 minuten

Hoe verwerk jij aftrek AOV-premie in jouw aangifte?

Profiteer van aftrekbaarheid van de premie

Euro

Je kunt de premie van een AOV aftrekken als jij de verzekeringnemer, verzekerde en begunstigde bent. Hierbij moet er sprake zijn van een periodieke uitkering bij ziekte, ongeval of invaliditeit. Je trekt de premie af in je aangifte als 'uitgave voor andere inkomensvoorzieningen'. Let op: trek de premie niet af van de winst, want dat is niet correct en je zou jezelf tekort doen vanwege de mkb-winstvrijstelling die zorgt voor 14% minder voordeel bij aftrek in 2023.

Belasting op uitkering

Als je een uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid, dan wordt deze belast. Het bedrag aan loonheffingen wordt al ingehouden door je verzekeraar. Controleer of dit is opgenomen in je vooraf ingevulde aangifte. Als je werkt met een tussenpersoon voor verzekeringen, verloopt dit namelijk niet altijd goed.

VOF of maatschap

Als je een AOV-verzekering hebt afgesloten via een vof of maatschap, moet de premie per vennoot of maat worden afgetrokken in de eigen aangifte. Ook hier moet de premie dus niet van de winst worden afgetrokken, maar zoals eerder benoemd als 'uitgave voor andere inkomensvoorzieningen'. Bij een uitkering wordt deze toegerekend aan de betreffende vennoot of maat, ongeacht aan wie de uitkering is uitbetaald.

Let op! Als de vennoot of maat een rechtspersoon is, zoals een bv, kan de dga de premies alleen aftrekken als hij de verzekerde en begunstigde is en daarnaast als premieverschuldigde op de verzekering wordt vermeld.

AOV via eigen bv

Als je eigen bv een AOV afsluit voor jou als dga, is de premie niet aftrekbaar. Dit geldt zelfs als de bv de verschuldigde premie met jou als dga verrekent. Zorg er dus voor dat jij de verzekeringnemer, verzekerde en begunstigde bent.

Aandachtspunt bij semicollectieve verzekering

Soms sluit de opdrachtgever voor de opdrachtnemers een AOV af en verrekent dit met de prijs. In dit geval is de premie niet aftrekbaar voor de opdrachtnemers. Zorg er daarom voor dat de opdrachtnemer als premieverschuldigde op de verzekering wordt vermeld.

Werkgever betaalt premie

Als je via je werkgever verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid, kan de werkgever de betaalde premies in mindering brengen op je brutoloon. Jij kunt deze premies dan niet nogmaals aftrekken in je aangifte. Controleer dit, zodat er geen sprake is van dubbele aftrek.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.