04 maart 2024 — 3 minuten

Hoe verduidelijkt de Belastingdienst de 30%-regeling?

30%-regeling voor buitenlandse werknemers

Bouw

De 30%-regeling maakt het mogelijk om buitenlandse werknemers met specifieke deskundigheid een netto kostenvergoeding te geven als een percentage van hun salaris. Het gebruik van deze regeling is optioneel, dus je kunt er ook voor kiezen om de extra kosten belastingvrij te vergoeden op basis van bestaande regels. In dat geval moet je echter wel kunnen aantonen dat deze extra kosten aannemelijk zijn. Dit is niet nodig bij het gebruik van de 30%-regeling.

Verandering van percentage tijdens loontijdvak

De Belastingdienst heeft verduidelijkt dat als het percentage verandert tijdens het loontijdvak, de verschillende percentages moeten worden toegerekend aan het corresponderende deel van het loon. Als het loon niet specifiek toe te rekenen is, moet dit zo goed mogelijk gebeuren.

Nieuwe werkgever

Ook is er uitleg gegeven over hoe de nieuwe regeling werkt als je van werkgever verandert. Dit is afhankelijk van of er minstens drie maanden tussen het accepteren van de nieuwe baan zit. Als dit niet het geval is, kan de nieuwe werkgever de 30%-regeling toepassen met aftrek van de maanden die al bij de vorige werkgever zijn gewerkt. Deze maanden worden "aan de voorkant" verrekend, beginnend met de maanden met 30%, dan 20%, en tot slot 10%.

Als de werknemer Nederland verlaat en na meer dan drie maanden opnieuw voldoet aan de voorwaarden voor een ingekomen werknemer, moeten de maanden "aan de achterkant" worden verrekend, waarbij de maanden met het laagste percentage het eerst verloren gaan.

Geen maximale looptijd

Tot slot wordt er ook ingegaan op situaties waarin een werknemer geen recht heeft op de korting gedurende de maximale looptijd van 60 maanden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de regeling niet binnen vier maanden na het begin van het dienstverband is aangevraagd. In dergelijke gevallen wordt de maximale periode eerst verkort met het lage percentage van 10, en daarna met 20%.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.