27 oktober 2023 — 2 minuten

Hoe maak je de juiste keuze voor volledige belastingplicht bij een culturele ANBI?

Maak een keuze voor uw culturele ANBI

Factuur

Als uw culturele ANBI zowel activiteiten heeft die wel als activiteiten die niet onder de vennootschapsbelasting (Vpb) vallen, is het belangrijk om een keuze te maken. Wanneer er verliezen worden geleden bij de activiteiten die niet onder de Vpb vallen, kunnen deze verliezen niet worden verrekend met de andere activiteiten.

Maar als u ervoor kiest om volledige belastingplicht Vpb toe te passen, vallen alle activiteiten van uw culturele ANBI onder de Vpb. Dit betekent dat verliezen en winsten onderling wel verrekend kunnen worden.

Let op! Deze keuze is alleen mogelijk voor culturele ANBI's en niet voor andere ANBI's.

Verzoek indienen

Als u ervoor wilt kiezen om volledige belastingplicht toe te passen, moet u dit schriftelijk aanvragen bij de Belastingdienst. Dit dient te gebeuren binnen zes maanden na afloop van het boekjaar waarin u voor het eerst volledige belastingplicht wilt toepassen. Het verzoek voor het jaar 2023 moet u dus vóór 1 juli 2024 indienen. De Belastingdienst beoordeelt dan uw aanvraag en stelt de voorwaarden vast waaraan u moet voldoen.

Let op! Houd er rekening mee dat er standaardvoorwaarden van toepassing zijn. Deze voorwaarden hebben onder andere betrekking op beperking van de voordelen van de volledige belastingplicht tot de periode waarin deze geldig is.

Tien jaar lang

Als u de keuze maakt, geldt deze direct voor een periode van tien jaar. Pas na die tien jaar kunt u ervoor kiezen om de volledige belastingplicht op te zeggen. Als u dat niet doet, blijft u weer tien jaar lang vastzitten aan de keuze voor volledige belastingplicht.

Let op! Overleg met onze adviseurs of het verstandig is om voor volledige belastingplicht te kiezen in uw situatie. Zij kunnen u adviseren over de mogelijke gevolgen en andere benodigde acties.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.