06 november 2023 — 3 minuten

Hoe kan jij meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen?

Banenafspraak: 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking

Parkeerplaats invalide

De banenafspraak is in 2013 gemaakt door het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. We hebben afgesproken om ervoor te zorgen dat er 125.000 extra banen komen bij gewone werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking. We streven ernaar dit aantal te bereiken in 2026. Tot nu toe hebben we ruim 81.000 banen gerealiseerd.

Structurele LKV: loonkostenvoordeel voor werkgevers

Wanneer een werkgever iemand uit de doelgroep van de banenafspraak aanneemt, heeft hij recht op een loonkostenvoordeel (LKV). Op dit moment bedraagt het LKV €1,01 per gewerkt uur en maximaal €2.000 per werknemer per jaar. Momenteel is het LKV gemaximeerd op drie jaar, maar we willen dit graag structureel maken. Daarnaast hoeven werkgevers en werknemers geen speciale verklaring meer aan te vragen bij UWV om in aanmerking te komen voor het LKV, wat zorgt voor een administratieve lastenverlichting. We streven ernaar om dit in te laten gaan in 2025.

Eén banenafspraak voor overheid en bedrijfsleven

Op dit moment hebben de overheid en het bedrijfsleven aparte quota om uiteindelijk de 125.000 extra banen te realiseren. We willen echter streven naar één banenafspraak, zodat het niet meer uitmaakt bij welke werkgever iemand werkt. Op dit moment loopt de overheid achter bij het realiseren van voldoende banen. Daarom moeten overheidswerkgevers eerst meer banen creëren, voordat we het onderscheid tussen de markt en de overheid opheffen.

Quotumregeling: stok achter de deur

Als werkgevers het afgesproken aantal banen niet realiseren, treedt de quotumregeling in werking. Als ze hier niet in slagen, volgt er een heffing. Hoewel deze regeling herhaaldelijk is uitgesteld en nog niet is ingevoerd, blijft deze bestaan in de nieuwe wet.

Tip! Werkgevers die goed presteren binnen de quotumregeling krijgen een bonus in de vorm van een hogere LKV-vergoeding.

Let op! Dit betreft een wetsvoorstel dat nog moet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.