28 februari 2024 — 3 minuten

Hoe kan je zorgkosten aftrekken voor autoaanpassingen van iemand anders?

Aftrekken van zorgkosten

Afbeelding van een invalide persoon

Als je vanwege ziekte of invaliditeit een hulpmiddel moet aanschaffen, kun je onder bepaalde voorwaarden de kosten hiervan aftrekken van je belastingaangifte. Het hulpmiddel moet hoofdzakelijk worden gebruikt door zieke of invalide personen. 

Aanpassingen aan je auto

De staatssecretaris heeft bevestigd dat bepaalde aanpassingen aan een auto als aftrekbare hulpmiddelen kunnen worden beschouwd in de inkomstenbelasting. Dit geldt bijvoorbeeld voor handgas, als je niet meer met je benen het gaspedaal kunt bedienen.

Let op! Ook bepaalde aanpassingen zoals cruise-control of stuurbekrachtiging kunnen voor een gehandicapte nuttig zijn. Deze kosten zijn echter niet aftrekbaar, omdat ze tegenwoordig zo gebruikelijk zijn dat ze niet hoofdzakelijk door zieke of gehandicapte personen worden gebruikt.

Aanpassing voor het vervoer van een rolstoel

In een geval dat aan de Belastingdienst is voorgelegd, werd een auto geschikt gemaakt voor het vervoer van een rolstoel. Dit soort aanpassingen worden door de Belastingdienst gezien als hoofdzakelijk gebruikt door zieke of gehandicapte personen, en daarom kunnen ze worden afgetrokken in de inkomstenbelasting. 

Maakt het uit wie de auto bezit?

In het voorgelegde geval had de gehandicapte de auto betaald, maar stond deze op naam van een van zijn ouders. Dit was nodig omdat de auto anders niet verzekerd kon worden. De ouders vervoerden de zoon met deze auto, hoewel ze op verschillende adressen woonden.

Volgens de Belastingdienst maakt het echter niet uit dat de auto niet op naam van de gehandicapte staat. De aanpassingen aan de auto kunnen nog steeds worden afgetrokken als aftrekbare hulpmiddelen in de inkomstenbelasting. 

Afschrijving of bedrag in één keer aftrekken

Normaal gesproken kunnen de aanpassingskosten niet in één jaar volledig worden afgetrokken, maar komt alleen de afschrijving van de aanpassing elk jaar in aanmerking voor aftrek. Als de aanpassing echter specifiek op de gebruiker is afgestemd en daardoor weinig waarde heeft op de markt, kan het bedrag van de aanpassing in één jaar worden afgetrokken.

Let op! Er gelden nog meer voorwaarden voor het aftrekken van zorgkosten in de inkomstenbelasting. Zo kunnen de zorgkosten alleen worden afgetrokken als ze hoger zijn dan een bepaalde drempel. Neem voor meer informatie over de aftrek in jouw specifieke situatie contact op met een van onze adviseurs.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.