14 november 2023 — 1 minuut

Hoe je als werkgever kunt voldoen aan de verplichte rapportage van zakelijk en woon-werkverkeer door werknemers

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Auto

Je moet voldoen aan de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) als je werkgever bent met 100 of meer werknemers in dienst. Naast alle zakelijke reizen moet je ook het woon-werkverkeer van je werknemers bijhouden.

Let op! Bij het berekenen van het aantal werknemers moet je alle vestigingen (van een onderneming of rechtspersoon) bij elkaar optellen. Alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst en een minimum van 20 uur betaald werk per maand tellen mee. Ingehuurde gedetacheerden en uitzendkrachten worden niet meegerekend.

Ingangsdatum 1 januari 2024?

De verplichting zal hoogstwaarschijnlijk ingaan op 1 januari 2024. Er wordt echter gesproken over een mogelijke verschuiving naar 1 juli 2024. De overheid moet hier nog een officiële mededeling over doen. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen wij je direct informeren.

Zorg dat je administratie op orde is

Als je meer dan 100 werknemers in dienst hebt, ben je verplicht om vanaf de ingangsdatum - of dat nu 1 januari of 1 juli 2024 wordt - verschillende gegevens bij te houden en te rapporteren. Zorg er daarom voor dat je administratie hier klaar voor is!

Welke gegevens?

In een handreiking van RVO staat beschreven welke gegevens je moet bijhouden. Dit omvat onder andere het totaal aantal kilometers dat je werknemers hebben afgelegd voor zakelijk verkeer en woon-werkverkeer, evenals het jaartotaal aan kilometers verdeeld per vervoermiddel en brandstoftype.

Let op! Je moet de gegevens over 2024 uiterlijk op 30 juni 2025 indienen. Bij een ingangsdatum van 1 januari 2024 betreft dit de gegevens over heel 2024, bij een ingangsdatum van 1 juli 2024 betreft dit de gegevens over de tweede helft van 2024.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.