06 maart 2024 — 2 minuten

Hoe dien jij de UBD voor 2022 in met btw-verlegd?

Opgaaf UBD: uitbetaling bedragen aan derden

Bouw

Opgaaf UBD staat voor opgaaf Uitbetaling bedragen aan derden. Deze verplichting geldt vanaf het jaar 2022 voor ondernemers die werknemers in dienst hebben en inhoudingsplichtig zijn voor de loonbelasting. De opgaaf UBD voor het jaar 2022 moest uiterlijk op 31 januari 2023 worden gedaan en voor het jaar 2023 geldt 31 januari 2024 als uiterste termijn.

Bij de opgaaf UBD gaat het om het verplicht doorgeven aan de Belastingdienst van bedragen die betaald zijn aan natuurlijke personen. Het doorgeven is niet nodig als deze natuurlijke personen bij jou in dienstbetrekking zijn of als ze een factuur met btw aan jou uitreiken.

Let op! De opgaaf UBD geldt ook als een natuurlijke persoon een ondernemer is met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het is belangrijk dat het gaat om een betaling aan een natuurlijke persoon die geen factuur of een factuur zonder btw aan jou uitreikt.

Wat is een factuur met en zonder btw?

Er was veel onduidelijkheid in 2023 over wat een factuur met en zonder btw is. Lange tijd werd gedacht dat een factuur met btw-verlegd ook als een factuur met btw werd beschouwd door de Belastingdienst.

Pas eind 2023 en begin 2024 werd duidelijk dat de Belastingdienst hier een andere mening over had. Een factuur met btw-verlegd wordt door de Belastingdienst beschouwd als een factuur zonder btw.

Opgaaf UBD voor het verleggen van btw in 2023

Dit betekent dat je uiterlijk op 31 januari 2024 een opgaaf UBD had moeten doen als je betalingen in 2023 hebt gedaan aan natuurlijke personen die jou een factuur met btw-verlegd hebben uitgereikt.

Let op! Als je dit nog niet hebt gedaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst. Je kunt contact opnemen met je eigen belastingkantoor, bellen met de BelastingTelefoon (0800-0543) of een e-mail sturen naar gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl. Natuurlijk kunnen onze adviseurs je ook bijstaan, dus neem zo snel mogelijk contact met ons op.

Opgaaf UBD voor het verleggen van btw in 2022

Heb je in 2022 betalingen gedaan aan natuurlijke personen die jou een factuur met btw-verlegd hebben uitgereikt? Dan had je eigenlijk uiterlijk op 31 januari 2023 een opgaaf UBD moeten doen. Op dat moment was echter nog niet bekend dat deze verplichting ook gold.

Er was hoop dat de Belastingdienst zou goedkeuren dat de opgaaf UBD achterwege kon blijven, maar helaas is dat niet het geval. Je moet daarom alsnog, ook voor het jaar 2022, een opgaaf UBD doen voor deze situaties.

Let op! Als je dit nog niet hebt gedaan, wat heel waarschijnlijk is, neem dan contact op met de Belastingdienst voor maatwerk en afspraken over of en hoe je de opgaaf alsnog moet doen. Je kunt contact opnemen met je eigen belastingkantoor, bellen met de BelastingTelefoon (0800-0543) of een e-mail sturen naar gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl. Natuurlijk kunnen onze adviseurs je ook hierbij assisteren, dus neem contact op met een van onze adviseurs.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.