26 maart 2024 — 1 minuut

Het soepele beleid van de Belastingdienst bij schuldsanering is beëindigd

Na 1 april: Let op nieuwe regels

Euro

Vanaf 1 april 2024 hanteert de Belastingdienst strengere regels voor saneringsakkoorden. Voortaan eist de Belastingdienst een dubbel percentage aan aflossing in vergelijking met andere schuldeisers.

Coronamaatregelen: Hulp tijdens de crisis

Als gevolg van de coronacrisis heeft de Belastingdienst tijdelijke versoepelingen getroffen, waaronder soepelere regels voor saneringsakkoorden. Ondernemers konden onder andere renteloos uitstel van betaling van belastingen aanvragen om door de crisis te komen.

Saneringsakkoord: Voorkom faillissement

Ondernemers in financiële moeilijkheden proberen soms een saneringsakkoord te sluiten met hun schuldeisers om een faillissement te voorkomen. Hierbij gaan schuldeisers akkoord met een gedeeltelijke schuldaflossing. Normaal gesproken eist de Belastingdienst bij zo'n akkoord minimaal het dubbele percentage aan betaling in vergelijking met andere schuldeisers.

Verzoek tijdig indienen

Als je wilt profiteren van de soepele regels van de Belastingdienst, moet je ervoor zorgen dat je verzoek vóór 1 april 2024 bij de Belastingdienst binnen is. Als je meer tijd nodig hebt, heb je daarna nog maximaal 90 dagen om het saneringsakkoord met andere schuldeisers af te ronden.

Een formulier voor het verzoek is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Tip! Heb je hulp nodig bij het indienen van het verzoek bij de Belastingdienst? Neem dan contact met ons op.

Inzet gemeente: Hulp bij schuldhulpverlening

Heb je een eenmanszaak of ben je onderdeel van een vof of maatschap? Neem dan contact op met je gemeente om te kijken of je in aanmerking komt voor schuldsanering. Ook in dat geval moet het verzoek vóór 1 april 2024 bij de Belastingdienst binnen zijn.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.