29 september 2023 — 3 minuten

Giftenaftrek vennootschapsbelasting komt te vervallen voor jou

Giftenaftrek: belastingvoordeel voor ANBI-giften

Schenken

Giften aan een ANBI zijn momenteel aftrekbaar in de vennootschapsbelasting (vpb). Je kunt tot 50% van de winst aftrekken, met een maximum van €100.000.

Uitdeling aan aandeelhouders

Wanneer een bv een gift doet uit de persoonlijke vrijgevigheid van de aandeelhouder, wordt dit gezien als een 'uitdeling aan de aandeelhouder'. Deze gift is dan niet aftrekbaar en wordt belast in box 2, samen met dividendbelasting.

Om grote periodieke giften vanuit een vennootschap aan een ANBI aantrekkelijker te maken, is het kabinet van plan om vanaf 2024 de gift die voorheen als uitdeling werd gezien, niet meer te belasten in box 2 of met dividendbelasting.

Let op! Er is echter nog steeds sprake van een uitdeling die belast is in box 2 en met dividendbelasting als de vennootschap de gift niet direct doet, maar bijvoorbeeld eerst uitkeert aan de aandeelhouder. In dat geval kan de aandeelhouder mogelijk wel gebruikmaken van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting.

Goedkeuring beleidsbesluit voor persoonlijke giften

In een beleidsbesluit is al sinds 2016 een goedkeuring opgenomen waarmee een persoonlijke gift van de aandeelhouder onder bepaalde voorwaarden niet wordt gezien als uitdeling voor box 2 en dividendbelasting. Deze goedkeuring geldt echter alleen als de giften niet hoger zijn dan het maximaal aftrekbare bedrag in de vpb. Voor het bedrag dat hoger is, geldt momenteel nog steeds een uitdeling die niet aftrekbaar is in de vpb, maar wel belast wordt in box 2 en dividendbelasting. Het wetsvoorstel betekent dus een verruiming.

Afschaffing giftenaftrek in de vennootschapsbelasting

Om dit compenseren, is het kabinet van plan om vanaf 2024 de giftenaftrek in de vpb voor alle bedrijven af te schaffen. Giften kunnen dan niet langer worden afgetrokken van de winst in de vpb.

Sponsoring blijft mogelijk

Goede doelen blijven sponsoren of reclame maken blijft, ook vanaf 2024, mogelijk als zakelijke kosten die aftrekbaar zijn van de winst in de vpb.

Geen schenkbelasting voor ANBI-giften

Als een ANBI of steunstichting SBBI een gift ontvangt van een bedrijf, is er geen schenkbelasting verschuldigd. Dit blijft zo, ook in de toekomst.

Let op! Deze plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer en zijn daarom nog niet definitief.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.