13 februari 2024 — 1 minuut

Europa stelt nieuwe regels in om witwassen te bestrijden

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Juridisch

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is een belangrijke regeling om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Met deze wet wordt geprobeerd te voorkomen dat criminelen het geld witwassen dat ze met illegale activiteiten hebben verdiend.

Ongebruikelijke transacties

Er zijn verschillende soorten transacties die als ongebruikelijk worden beschouwd. Dit omvat onder andere ongewone geldopnames, stortingen en betalingen met contant geld, geldwisseltransacties van ongewone bedragen, transacties die niet passen bij de normale bedrijfsvoering van een klant, en betalingen naar landen met een hoog risico of landen waar sancties tegen zijn ingesteld. In de toekomst zullen er meer transacties als 'ongebruikelijk' worden aangemerkt, wat zal leiden tot een toename van meldingen.

Voetbalclubs

De nieuwe anti-witwasregels zullen ook van toepassing zijn op voetbalclubs. Deze clubs zullen verplicht zijn om bij te houden en door te geven wie hun sponsors zijn. Dit is van belang omdat recentelijk bekend is geworden dat Ajax en PSV geld hebben ontvangen zonder te weten van wie deze afkomstig waren.

Grote transacties

Binnenkort zullen ook buitengewoon grote transacties moeten worden gemeld aan de overheid. Denk hierbij aan de aanschaf van auto's met een waarde van meer dan €250.000 en privéjachten en -vliegtuigen met een waarde van meer dan €7,5 miljoen.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.