11 oktober 2021 — Administratieve ondersteuning, Bedrijfskundig advies — 1 minuut

Eisen bijstand zelfstandige versoepeld vanwege corona

Jan van Leeuwen

Einde Tozo

OndernemerVanwege de coronacrisis konden zelfstandige ondernemers tot 1 oktober gebruik maken van de Tozo-regeling. De Tozo-regeling leek op de Bbz, de bijstandsregeling voor zelfstandigen. Omdat de Tozo-regeling is afgeschaft, zullen veel zelfstandigen naar verwachting weer een beroep op de Bbz doen.

Eisen versoepeld

Om een piekbelasting in de uitvoering voor gemeenten te voorkomen, zijn de eisen van de Bbz tijdelijk versoepeld. De belangrijkste versoepeling betreft het buiten beschouwing laten van het vermogen bij de aanvraag van Bbz. Dit betreft de zelfstandigen die een nieuw beroep op de Bbz doen in de periode oktober tot en met december 2021. Normaal gesproken krijgt een zelfstandige met een eigen vermogen boven een bepaalde grens geen Bbz.

Terugwerkende kracht

Een andere versoepeling betreft het met terugwerkende kracht aanvragen van Bbz, voor zover deze aanvraag betrekking heeft op de maanden oktober, november en december van dit jaar.

Een derde wijziging heeft betrekking op een tijdelijke wijziging van de systematiek waarmee de hoogte van het inkomen wordt vastgesteld van nieuwe aanvragers van Bbz met betrekking tot de maanden oktober, november en december. Voor hen wordt het inkomen niet per boekjaar, maar per kalendermaand vastgesteld.

Heeft u vragen over de versoepelde eisen inzake de Bbz, neem dan contact met ons op.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.