18 maart 2022 — Fiscale advisering — 1 minuut

Dga, ook uw uitstel van belastingbetaling eindigt 1 april

Arend van Westerneng

Betalingsonmacht

Portemonnee

Als je als bestuurder van een bv uitstel van betaling voor uw bv hebt aangevraagd, merkt de fiscus dit tot en met 31 maart 2022 ook aan als een melding van betalingsonmacht. Jouw melding is tijdig en rechtsgeldig voor verschuldigde belasting die behoorde te zijn afgedragen of voldaan vanaf 12 maart 2020.

Let op! Dit betekent dat je vanaf 1 april 2022 de betalingsonmacht van jouw bv weer op de oude manier moet melden om jouw aansprakelijkheid als bestuurder te beperken.

Aflossen belastingschulden

Je moet je belastingschulden namelijk in beginsel vanaf 1 oktober 2022 aflossen. U krijgt hiervoor vijf jaar de tijd.

Gevolgen melding

Een melding van betalingsonmacht beperkt de kans dat je aansprakelijk gesteld wordt voor belastingschulden van de bv. Zijn betalingsmoeilijkheden namelijk tijdig gemeld, dan is een bestuurder niet aansprakelijk, tenzij de inspecteur kan bewijzen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Naheffingsaanslagen tijdens bijzonder uitstel

Tijdens jouw bijzonder uitstel krijg je toch naheffingsaanslagen voor de belastingen waarvoor je bijzonder uitstel hebt. Op deze manier heb je een overzicht van de belastingschuld die je na het einde van het bijzonder uitstel moet gaan aflossen.

Let op! Deze naheffingsaanslagen en eventuele betaalverzuimboetes hoef je dus niet te betalen. Je hoeft er ook geen bezwaar tegen te maken.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.