14 juli 2021 — Fiscale aangifte verzorgen, Fiscale advisering — 1 minuut

Corona? Geen verdere versoepeling excessief lenen dga

Arend van Westerneng

Wet excessief lenen

MuntenHet wetsvoorstel excessief lenen wil bovenmatige leningen van dga’s bij hun bv’s tegengaan. Daarom wordt vanaf 2023 een bovenmatige lening belast in box 2. Een dga mag dan nog maximaal € 500.000 bij zijn bv lenen plus een hypotheek voor de eerste eigen woning bij de bv afsluiten.

Coronacrisis

De Tweede Kamer had gevraagd of verdere versoepelingen van het wetsvoorstel nodig zijn vanwege de coronacrisis. Volgens de staatssecretaris is het nog te vroeg om aan te kunnen geven of dit nodig is. Hij geeft wel aan dat in 2019 ongeveer € 13,6 miljard aan extra dividend is uitgekeerd. Of dit is vanwege het toen nog geldende tarief van 25% (nu 26,9%) of vanwege anticipatie op het wetsvoorstel, is onbekend.

Uitstel met één jaar

De staatssecretaris geeft aan dat vanwege de coronacrisis de ingangsdatum van de wet al met één jaar is uitgesteld tot 1 januari 2023. Dit betekent dat een dga pas op 31 december 2023 aan de nieuwe eisen van de wet hoeft te voldoen en ook pas op dat moment zijn schulden aan de bv teruggebracht moet hebben tot maximaal € 500.000.

Heb je vragen over het wetsvoorstel inzake excessief lenen bij de eigen bv, neem dan contact met ons op.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.