01 april 2022 — Fiscale aangifte verzorgen, Fiscale advisering — 1 minuut

Controleer inkomende facturen op btw-verleggingsregeling

Arend van Westerneng

Btw-verleggingsregeling

Administratie

Voor bepaalde branches kan een btw-verleggingsregeling van toepassing zijn zoals voor de schoonmaakbranche of de bouwsector. Of bijvoorbeeld bij een levering groter dan € 10.000 van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets. De leverancier of opdrachtnemer mag op de factuur dan geen btw vermelden, maar moet de btw verleggen naar de afnemer of opdrachtgever.

Btw-niet verlegd?

Ontvang je een factuur mét btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Wees je er dan van bewust dat je deze btw niet in aftrek kunt brengen. Een rechter bevestigde onlangs weer dat de Belastingdienst deze btw-aftrek mag weigeren.

Tip! Staat er op een ontvangen factuur btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Verzoek de leverancier of opdrachtnemer dan om een nieuwe juiste factuur waarop de btw verlegd is.

Verhaal ten onrechte betaalde btw

Heb  je een factuur betaald aan een leverancier of opdrachtnemer? En kom je daarna pas tot de conclusie dat een btw-verleggingsregeling gold? Verhaal de door jou ten onrechte betaalde btw dan op die leverancier of opdrachtnemer. Alleen als het voor hen onmogelijk of uiterst moeilijk is om de ten onrechte betaalde btw aan jou terug te betalen, kun je aan de Belastingdienst verzoeken om de btw aan jou terug te betalen.

Let op! De Belastingdienst zal in zo’n geval alleen de btw aan jou terugbetalen als jouw leverancier of opdrachtnemer de ten onrechte gefactureerde btw ook aan de Belastingdienst heeft afgedragen. Is dat niet gebeurd, dan zal de Belastingdienst u ook geen btw terugbetalen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.