20 december 2023 — 3 minuten

Check je parkeerapp nu

Parkeerbelasting betalen via een parkeerapp

Navigatie

In veel steden moet je tegenwoordig betalen om te parkeren. Dit wordt parkeerbelasting genoemd. Gelukkig kan je deze belasting vaak digitaal betalen via een parkeerapp. De app houdt bij waar je geparkeerd staat en geeft aan wat het tarief is voor die specifieke zone. Betaal de rekening achteraf digitaal door de app te starten. Wanneer je weer vertrekt, kan je aangeven dat je klaar bent met parkeren en stopt de app met het in rekening brengen van parkeerbelasting.

Fout in de parkeerapp

Recentelijk werd er in een zaak de vraag gesteld wie verantwoordelijk is voor een fout in de parkeerapp. Een automobilist had de verschuldigde parkeerbelasting betaald via de app, maar deze registreerde een verkeerde zone. Bij een controle bleek dat er geen parkeerbelasting was betaald voor de zone waar de auto geparkeerd stond. Hierop volgde een naheffing van €69,10.

Onderzoeksplicht van de parkeerder

De rechtbank oordeelde dat de naheffing terecht was opgelegd. Een parkeerder heeft namelijk de plicht om te onderzoeken welke parkeerbelasting betaald moet worden. In dit geval betekent dit dat de parkeerder had moeten controleren of de zone waarvoor de app de parkeeractie startte wel de juiste was. Daarom bleef de naheffing staan.

Fout niet door de gemeente

De rechtbank merkte ook op dat de gemeente niet verantwoordelijk was voor de fout in de parkeerapp. Volgens de Hoge Raad zou de gemeente in dat geval namelijk wel verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van een dergelijke fout. In een eerdere zaak had de gemeente namelijk foutieve informatie verstrekt, waardoor er ook foutieve parkeerbelasting via de parkeerapp in rekening werd gebracht.

Tip! Controleer altijd of de zone waarvoor je parkeerbelasting betaalt overeenkomt met de zone waar je daadwerkelijk geparkeerd staat. Het zonenummer kan je vinden op de borden in de straat waar je geparkeerd staat.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.