20 februari 2024 — 3 minuten

Box 3 voor jouw betaalrekening

Betaalrekeningen

Op betaalrekeningen krijg je doorgaans geen rente. Bovendien zijn er vaak kosten verbonden aan het aanhouden van een betaalrekening, waardoor het rendement over het algemeen negatief is.

Let op! Betaalrekeningen worden echter in dezelfde categorie als spaarrekeningen geplaatst in box 3. Voor 2023 is het forfaitair rendement hiervoor vastgesteld op 0,92%. Voor 2024 is dit voorlopig vastgesteld op 1,03%.

Kamervragen

De staatssecretaris geeft aan dat betaalrekeningen gewoon in box 3 vallen en niet apart behandeld worden ten opzichte van spaarrekeningen. Ook kunnen de kosten van betaalrekeningen niet worden afgetrokken in box 3, volgens de staatssecretaris.

Hoop aan de horizon?

Over het saldo van een betaalrekening, die doorgaans een negatief rendement heeft, moet dus een forfaitair rendement van 0,92% in aanmerking worden genomen. Mogelijk komt er in de toekomst een box 3-stelsel op basis van werkelijk behaald rendement, wat hoop biedt voor sommige mensen.

Het demissionaire kabinet heeft een wetsvoorstel opgesteld waarbij de box 3-heffing gebaseerd zou zijn op werkelijk behaald rendement. Dit wetsvoorstel zou op 1 januari 2027 in werking moeten treden, maar het definitieve wetsvoorstel moet al in de zomer van 2024 aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Of dit allemaal gaat lukken is nog maar de vraag, gezien de huidige situatie rondom de vorming van een nieuw kabinet.

Conclusies AG's

Er is nog meer hoop. In september 2023 concludeerde AG Wattel al dat de Wet rechtsherstel box 3 in strijd is met Europees recht als het werkelijk behaalde rendement lager is dan het rendement volgens de wet. AG Pauwels heeft recentelijk op vergelijkbare wijze geoordeeld.

Bepaling werkelijk behaald rendement

AG Pauwels heeft ook enkele aanwijzingen gegeven over hoe het werkelijk behaalde rendement moet worden bepaald.

Volgens de AG moet de beoordeling van de vermindering van de box 3-heffing altijd plaatsvinden voor alle vermogensbestanddelen samen en niet per vermogensbestanddeel. Het apart beoordelen van de betaalrekening is dus niet mogelijk, volgens de AG.

Het negatieve rendement van de betaalrekening speelt uiteraard wel een rol bij de beoordeling van het totale werkelijk behaalde rendement. Volgens de AG is er ook ruimte om de kosten van de betaalrekening af te trekken bij de bepaling van het werkelijk behaalde rendement.

Let op! De Hoge Raad moet nog een uitspraak doen over deze kwestie. De adviezen van de AG's zijn onafhankelijk en het is aan de Hoge Raad om te beslissen of ze worden opgevolgd of niet.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.