06 december 2023 — 2 minuten

Betaal jij kosten parkeerbelasting na nihil naheffing?

Gratis eerste uur parkeren

Auto

Als je je auto parkeert op een plek waar het eerste uur gratis is, kan het voorkomen dat er bijkomende kosten in rekening worden gebracht, zelfs als het bedrag van de naheffing zelf nul is. Dit was het geval bij een automobilist die zijn auto parkeerde zonder een parkeerkaartje achter de voorruit te leggen. Hierdoor was het niet duidelijk of hij langer dan een uur geparkeerd had. Het resultaat was een naheffing van nul euro, maar wel met €61 aan kosten erbij.

Gemeente draagt bewijslast

Het gerechtshof in Den Haag was het hier niet mee eens en heeft de naheffing vernietigd. De bewijslast dat er langer dan een uur geparkeerd was, lag volgens het hof bij de gemeente. Uit de verordening bleek niet dat parkeerders verplicht waren om hun kenteken in te voeren als er geen parkeerbelasting verschuldigd was. Omdat niet bewezen kon worden dat er langer dan een uur geparkeerd was, kon er geen naheffing worden opgelegd, aldus het hof.

Geen kosten zonder naheffing

Het hof voegde toe dat volgens de Gemeentewet alleen kosten in rekening gebracht kunnen worden als er belasting wordt nageheven. Omdat dat niet het geval was, moesten ook de kosten komen te vervallen.

Rechtbank Midden-Nederland oordeelt anders

In een vergelijkbare zaak oordeelde de rechtbank Midden-Nederland onlangs anders. Een automobilist had in Almere geparkeerd op een plek waar ook het eerste uur gratis was. Hij had langer geparkeerd en kreeg een naheffing met kosten. In dit geval werd parkeerbelasting geheven over het eerste uur, tegen een tarief van nul euro. Er werden echter ook €66,50 aan kosten in rekening gebracht. De rechtbank handhaafde deze kosten en was kennelijk van mening dat bijkomende kosten ook zonder naheffing in rekening gebracht kunnen worden.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.