04 december 2023 — 2 minuten

Betaal je meer afvalstoffenheffing bij een kort verblijf met meerdere personen?

Afvalstoffenheffing: Wat je moet weten

Containers

Als jij een pand gebruikt waarvoor de gemeente verantwoordelijk is om afval in te zamelen, kan de gemeente jou een aanslag afvalstoffenheffing opleggen. Het tarief van deze heffing wordt bepaald in een verordening. Meestal geldt er een lager tarief voor alleenstaanden.

Wat als je kind het huis verlaat na nieuwjaar?

In een zaak voor het Hof Amsterdam kreeg een eigenaresse van een pand, die het huis deelde met haar zoon, een aanslag afvalstoffenheffing opgelegd. De zoon verliet kort na 1 januari het huis. Ondanks deze verandering ontving de eigenaresse toch een aanslag voor een meerpersoonshuishouden.

Belang van uitvoerbaarheid

De vrouw ging hiertegen in beroep en kreeg gelijk van de rechter. Echter, in hoger beroep oordeelde het gerechtshof Amsterdam in het voordeel van de gemeente. Volgens het Hof mag een gemeente de uitvoerbaarheid van de heffing als prioriteit stellen. In het verleden werd er wel rekening gehouden met wijzigingen in gezinssamenstelling gedurende het jaar, maar dit werd om praktische redenen afgeschaft. Volgens het Hof heeft een gemeente het recht om dit te doen, aangezien individuele belangen slechts een beperkte impact hebben. Daarom werd de aanslag gehandhaafd.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.