29 november 2023 — 3 minuten

Beoordeel jouw WIA 'praktisch' vanaf juli 2024

Om het tekort aan artsen aan te pakken, is in oktober 2022 de vereenvoudigde beoordeling voor mensen van 60 jaar en ouder ingevoerd. Deze regeling blijft voorlopig van kracht tot het einde van 2024. Met deze vereenvoudigde beoordeling kan een zieke werknemer van 60 jaar en ouder, met instemming van werkgever en werknemer, een WGA 80-100 uitkering ontvangen zonder tussenkomst van een verzekeringsarts. In 2024 kan er mogelijk een nieuwe maatregel worden toegevoegd.

Theoretische versus praktische beoordeling

Medisch

Theoretisch
Bij de huidige schatting van de mate van arbeidsongeschiktheid kijkt de arbeidsdeskundige van het UWV naar welke functies de persoon nog kan uitvoeren en wat de loonwaarde daarvan is. Dit gebeurt aan de hand van de functionele mogelijkhedenlijst van de verzekeringsarts in het Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS). Er moeten minimaal drie functies worden gevonden, waarbij vooral wordt gekeken naar functies met de hoogste loonwaarde. De middelste functie qua loonwaarde van deze drie wordt vergeleken met het loon dat de persoon eerder verdiende in de functie waarin hij is uitgevallen. Het verschil is de mate van arbeidsongeschiktheid. Dit is puur een theoretische beoordeling van wat iemand hypothetisch nog kan verdienen.

Praktisch
Een praktische beoordeling wordt gedaan als iemand aan het werk is in passend werk tegen een reële loonwaarde en dit naar verwachting duurzaam zal zijn. De inkomsten uit dit feitelijke werk worden vergeleken met het oorspronkelijke inkomen om de mate van arbeidsongeschiktheid te bepalen. Als de praktische beoordeling een lagere mate van arbeidsongeschiktheid oplevert dan de theoretische beoordeling, wordt het lagere arbeidsongeschiktheidspercentage als uitgangspunt genomen. Dit is de huidige werkwijze.

Geplande wijziging vanaf juli 2024

Met de voorgenomen maatregel "Praktisch beoordelen" wordt de theoretische schatting achterwege gelaten wanneer een praktische beoordeling mogelijk is. Dit geeft verzekeringsartsen meer ruimte. Het UWV verwacht hierdoor jaarlijks ongeveer 2.000 tot 3.000 extra WIA-claimbeoordelingen te kunnen uitvoeren.

Let op! Deze maatregel moet ingaan per 1 juli 2024 en geldt voor een periode van drie jaar.

Let op! De nieuwe werkwijze geldt voor een WIA-claimbeoordeling, een WIA-herbeoordeling, de beoordeling van herleving van een beëindigd WIA-recht en de beoordeling van het later ontstaan van een WIA-recht.

Op dit moment is er (tot 18 december 2023) een internetconsultatie gaande voor deze maatregel.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.