03 januari 2024 — 3 minuten

Belastingaftrek voor jouw weekenduitgaven als gehandicapte stijgt in 2024

Voorwaarden voor aftrek van belasting

Invalide

Je kunt recht hebben op belastingaftrek in de inkomstenbelasting voor extra kosten die je maakt voor je ernstig gehandicapte kind, broer of zus. Daarnaast kun je ook recht hebben op aftrek voor een ernstig gehandicapte persoon voor wie je door de kantonrechter benoemd bent als mentor of curator en de persoonlijke belangen behartigt.

Iemand is ernstig gehandicapt voor deze aftrek als hij of zij vanwege zijn beperkingen opgenomen kan worden in een Wlz-instelling.

Om in aanmerking te komen voor aftrek van extra kosten in je aangifte inkomstenbelasting, moet de ernstig gehandicapte persoon 21 jaar of ouder zijn en meestal verblijven in een Wlz-instelling. Jij zorgt voor deze persoon in het weekend of op andere momenten, zoals tijdens vakanties.

Let op! Als de extra kosten vergoed worden door bijvoorbeeld de zorgverzekering, heb je geen recht op aftrek.

Aftrek van haal- en brengkilometers

Als je voldoet aan de voorwaarden voor aftrek die eerder zijn beschreven, mag je de kosten voor het brengen en halen van je huis naar de Wlz-instelling en vice versa aftrekken. In 2023 is dit tarief € 0,21 per kilometer. In 2024 kun je de aftrek berekenen tegen € 0,23 per kilometer.

Aftrek van verblijfskosten

Voor de extra kosten van verblijf bij jou in huis gelden vaste bedragen per dag. In 2023 bedraagt dit bedrag € 12 per dag, in 2024 is dit € 13 per dag.

Tip! De dagen waarop je de ernstig gehandicapte persoon haalt en brengt, tellen ook mee als verblijfsdagen bij jou in huis.

Verblijf niet beperkt tot weekenddagen

Ondanks de naam van de aftrekpost die doet vermoeden dat aftrek alleen mogelijk is voor een verblijf tijdens weekenddagen, heeft de Belastingdienst bevestigd dat het woord 'weekend' geen formele betekenis heeft. Ook als de ernstig gehandicapte persoon tijdens weekdagen of buiten de vakanties bij jou verblijft, kun je dus recht hebben op de aftrekpost.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.