24 januari 2024 — 1 minuut

Alles wat je moet weten over de voorwaarden van hypotheekrenteaftrek tijdens het wisselen van twee huizen

Verhuisregeling: hypotheekrente aftrek

Woning

Volgens de verhuisregeling kun je onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente van een leegstaande woning die te koop staat aftrekken van je inkomstenbelasting. De woning moet in het betreffende kalenderjaar, of in een van de drie voorgaande kalenderjaren, kunnen worden beschouwd als je eigen woning waarvoor hypotheekrente aftrekbaar was. Je mag de woning niet verhuren.

Dankzij deze regeling kun je tijdelijk hypotheekrente aftrekken voor twee woningen tijdens een verhuizing.

Niet direct te koop

De vraag is of de regeling ook van toepassing kan zijn als een woning niet direct te koop wordt aangeboden. De Belastingdienst heeft aangegeven dat de verhuisregeling alleen geldt vanaf het moment dat de woning te koop wordt aangeboden. De aftrek van de hypotheekrente is dus alleen mogelijk voor de resterende periode waarover de verhuisregeling maximaal kan worden toegepast.

Let op! Verlaat je je woning en bied je deze bijvoorbeeld pas na een half jaar te koop aan, dan wordt de periode van de verhuisregeling dus ook verkort met een half jaar.

Bewijslast ligt bij jou

Als belastingplichtige ben jij verantwoordelijk voor het bewijs dat een woning beschikbaar is voor de verkoop. Je moet bijvoorbeeld via een makelaar of advertenties kunnen aantonen dat de woning bedoeld is om verkocht te worden.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.