17 november 2023 — 1 minuut

10% pensioenopname plots weer uitgesteld - ontdek waarom

Voorwaarden voor uitbetaling van uw pensioen

Pensioen

In het wetsvoorstel is vastgelegd dat je op de dag dat je pensioen begint maximaal 10% van het totale pensioenbedrag kunt opnemen. Dit geld mag je naar eigen inzicht besteden.

Je kunt er echter ook voor kiezen om de 10% op een later moment te laten uitbetalen. Dit is alleen mogelijk als je pensioen ingaat in de maand waarin je de AOW-leeftijd bereikt of de dag na die maand.

Nogmaals uitstel

Oorspronkelijk zou de mogelijkheid om 10% van je pensioen in één keer op te nemen ingaan op 1 januari 2023. Deze datum is echter al meerdere keren uitgesteld. Onlangs werd verwacht dat dit op 1 juli 2024 zou zijn, maar er is opnieuw uitstel van ten minste zes maanden. Of de nieuwe ingangsdatum gehaald wordt, hangt af van de snelheid waarmee het wetsvoorstel wordt behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.

Geen combinatie met gedeeltelijk hoog-laag pensioen

Mogelijk biedt jouw pensioenregeling al de optie om eerst een hoger pensioen en daarna een lager pensioen te ontvangen, of andersom. De uitkeringen mogen dan maximaal 25% van elkaar verschillen. Het is echter niet toegestaan om dit te combineren met het ineens opnemen van 10% op de pensioendatum.

Tip! Overweeg je om in 2025 gebruik te maken van de mogelijkheid om je pensioen in één keer uit te laten betalen? Bespreek dan met een van onze adviseurs wat de mogelijke (fiscale) gevolgen zijn in jouw specifieke situatie.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.