03 juni 2024 — 1 minuut

Zijn onbelaste kostenvergoedingen voor chauffeurs breed toepasbaar?

Verblijfkosten

Vrachtwagens

Ben je chauffeur in het beroepsgoederenvervoer? Dan zijn de verblijfkosten een belangrijk aspect. Deze kosten omvatten onder andere maaltijden, overige consumpties en sanitaire voorzieningen. In de cao is er een vaste netto vergoeding afgesproken voor deze kosten. Dit hangt onder andere af van het aantal dagen en de tijdstippen dat je onderweg bent. Meer informatie hierover vind je in artikel 40 van de cao.

Let op! Deze netto vergoeding dekt niet andere kosten, zoals overnachtingen en telefoonkosten.

Belastingvrij

Volgens een afspraak met de Belastingdienst is de vaste netto vergoeding belastingvrij. Dit betekent dat je werkgever niet hoeft te controleren of de vergoeding overeenkomt met de werkelijke kosten die je maakt. Voor een vaste kostenvergoeding is normaal gesproken wel een dergelijke controle vereist.

Ook voor werkgever zonder cao?

Valt jouw werkgever niet onder de betreffende cao? Dan kan de afspraak met de Belastingdienst niet automatisch gelden. Als je werkgever de vaste netto kostenvergoeding ook belastingvrij wilt verstrekken, moet hij aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  1. Het moet gaan om chauffeurs die geen personenvervoer verrichten.
  2. Deze chauffeurs moeten qua kosten in gelijke omstandigheden verkeren als de chauffeurs waarop de cao van toepassing is.
  3. De werkgever moet dezelfde voorwaarden en vergoedingen hanteren als in de cao Beroepsgoederenvervoer.

Let op: Als niet aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, kan een werkgever met zijn eigen inspecteur afspraken maken als hij een vaste kostenvergoeding wil toepassen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.