06 juni 2024 — 3 minuten

Wat te doen als de parkeerautomaat kapot is?

Betalen bij een defecte automaat is ook mogelijk

Navigatie

In bovengenoemde rechtszaak wordt bevestigd dat jij aannemelijk moet maken dat een parkeerautomaat defect is als je beweert dat dit het geval is. Dit kan bijvoorbeeld met getuigen of door met je gsm vast te leggen dat de automaat niet werkt. Het feit dat de automaat niet werkt, betekent echter niet dat je in principe geen parkeerbelasting hoeft te betalen. Dit is al eerder besloten door de Hoge Raad.

Wat wordt er redelijkerwijs van jou verwacht?

De vraag blijft natuurlijk hoe je parkeerbelasting moet betalen als de automaat defect is. Uit bovengenoemde rechtszaak blijkt dat je er alles aan moet doen wat redelijkerwijs van jou verwacht kan worden om de parkeerbelasting toch te betalen, bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar een werkende automaat.

Enigszins in de buurt

Daarnaast blijkt uit de zaak die voorlag bij Gerechtshof Den Haag dat er speciale omstandigheden kunnen zijn waardoor jouw naheffingsaanslag parkeerbelasting wordt verminderd. Dit was het geval in een zaak waarbij een docent zijn auto had geparkeerd en ontdekte dat de parkeerautomaat niet werkte. Een van zijn leerlingen probeerde het verschuldigde parkeergeld voor hem te betalen bij een andere parkeerautomaat op 675 meter afstand, maar ook deze was defect. Het Hof oordeelde dat van de docent niet verwacht kon worden dat hij met de auto op zoek ging naar een werkende automaat, vooral omdat deze in een andere zone lag.

De docent had geprobeerd het defect door te geven via het telefoonnummer op de parkeerautomaat, maar dit was niet mogelijk omdat er niet werd opgenomen. Ook toen hij de dag erna belde om alsnog de parkeerbelasting te betalen, werd dit afgewezen. Uiteindelijk ontving hij wel een naheffing voor de parkeerbelasting.

Werkende apparatuur binnen redelijke afstand

Het gerechtshof in Den Haag vernietigde uiteindelijk de naheffing. Volgens het Hof had de docent gedaan wat er redelijkerwijs van hem verwacht kon worden en bovendien moet de gemeente zorgen voor werkende apparatuur binnen een redelijke afstand van de parkeerplaats. Het feit dat er die dag geen meldingen waren ontvangen over defecte apparatuur, deed hier niets aan af.

Let op! Het gerechtshof oordeelde ook dat de docent niet verweten kon worden dat hij niet beschikte over een parkeerapp om te betalen. In de Gemeentewet en de parkeerverordening stond namelijk dat verschillende betaalmethoden waren toegestaan.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.