28 juni 2024 — 3 minuten

Wat is gunstiger voor jou: rente bouwdepot nieuwbouw of verbouwing in box 1 of 3?

Bouwdepot: financier je nieuwbouw- of verbouwingsproject

Bouw

Bij een nieuwbouwwoning is het gebruikelijk dat je de koopsom van de financier in een bouwdepot stort. Met het vorderen van de bouw kun je vanuit dit bouwdepot de rekeningen van de aannemer betalen. Het ongebruikte deel van het bouwdepot levert rente op, die vaak (bijna) gelijk is aan de rente die je op de lening betaalt. Ook bij verbouwingen wordt vaak met dergelijke bouwdepots gewerkt. De Belastingdienst heeft het fiscale verschil tussen een bouwdepot bij nieuwbouw en bij verbouwing verduidelijkt.

Bouwdepot voor nieuwbouwwoningen

De Belastingdienst wijst erop dat bij nieuwbouw de lening en het bouwdepot onder voorwaarden gedurende maximaal twee jaar allebei in box 1 kunnen vallen. De betaalde rente op de lening is dan aftrekbaar in box 1. De belangrijkste voorwaarde is dat je de betaalde rente en de rente die je op het bouwdepot ontvangt, saldeert. Alleen het rentebedrag dat hoger is dan het ontvangen rentebedrag is dus aftrekbaar in verband met de eigen woning.

Let op! Dit geldt alleen als je voldoet aan alle eisen die altijd gelden voor de aftrek van hypotheekrente.

Bouwdepot voor verbouwingen

Bij een verbouwing is het in eerste instantie niet nodig om de betaalde rente te salderen met de rente die je ontvangt op het bouwdepot. De Belastingdienst keurt namelijk goed dat gedurende maximaal een half jaar de betaalde rente op een bouwdepot voor de verbouwing van een eigen woning volledig aftrekbaar is, ongeacht de ontvangen rente op het depot.

Let op! Deze goedkeuring geldt alleen voor bouwdepots bij verbouwingen en niet voor bouwdepots bij nieuwbouwwoningen. Verder geldt ook hier dat de goedkeuring alleen geldt als je voldoet aan alle eisen die altijd gelden voor de aftrek van hypotheekrente.

Wat gebeurt er na een half jaar?

Na een half jaar moet je bij een verbouwing wel de betaalde rente op de lening salderen met de rente die je ontvangt op het bouwdepot. Dit moet duren tot het einde van de verbouwing, met een uiterste datum van twee jaar na het afsluiten van de lening. Na afloop van de verbouwingsperiode of als de verbouwing langer dan twee jaar duurt, wordt de lening tot box 3 gerekend voor zover deze lening nog niet is gebruikt voor de verbouwing van de eigen woning.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.