22 april 2024 — 1 minuut

Wat is box 3 in jouw belastingaangifte tot 2023?

Arresten Hoge Raad: box 3-heffing op basis van werkelijk rendement?

Euro

Op dit moment behandelt de Hoge Raad verschillende rechtszaken over box 3. Deze zaken betreffen de jaren tot en met 2022, maar zullen ook van invloed zijn op de box 3-heffing in 2023. Er bestaat een kans dat de Hoge Raad zal beslissen dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van jouw werkelijke rendement, als dit lager is dan het rendement dat voortvloeit uit de wettelijke bepalingen. Dit kan een gunstige ontwikkeling voor jou zijn als jouw werkelijke rendement inderdaad lager uitvalt.

Digitaal formulier

De staatssecretaris verwacht dat de box 3-arresten van de Hoge Raad in augustus en/of september 2024 worden bekendgemaakt. De Belastingdienst werkt momenteel aan een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement', voor het geval dat de Hoge Raad een gunstige uitspraak doet voor belastingplichtigen.

Geen definitieve aanslagen IB 2022 en 2023

Als je box 3-vermogen hebt dat niet alleen uit bank- en spaartegoeden bestaat, zal de Belastingdienst in afwachting van de box 3-arresten van de Hoge Raad nog geen definitieve aanslag IB 2022 en 2023 opleggen. Zo wordt voorkomen dat belastingplichtigen massaal bezwaar moeten maken.

Wel definitieve aanslag IB 2021?

Op dit moment worden er ook nog geen definitieve aanslagen IB 2021 opgelegd voor box 3-vermogen. Dit kan binnenkort veranderen vanwege het verjaren van de termijn waarbinnen de Belastingdienst een definitieve aanslag moet opleggen.

Let op! Heb je dus een definitieve aanslag IB 2021 ontvangen van de Belastingdienst? Neem dan snel contact op met een van onze adviseurs om te bespreken welke actie je moet ondernemen. De bezwaartermijn bedraagt namelijk zes weken.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.