09 april 2024 — 2 minuten

Waarom moet een rechter een inspecteur dwingen tot een beslissing?

Stapelaar terugzetting

Juridisch

Als je het niet eens bent met een beslissing van de inspecteur en je wilt bezwaar maken, moet je dit doen binnen zes weken. Als je dit netjes hebt gedaan en de zes weken voorbij zijn, moet de inspecteur ook binnen zes weken beslissen over je bezwaar. Deze termijn kan in principe met zes weken worden verlengd. Als je nog steeds geen beslissing hebt ontvangen, moet je de inspecteur laten weten dat je binnen twee weken een antwoord wilt hebben. Hiermee stel je de inspecteur in gebreke. Als je binnen deze twee weken nog steeds geen beslissing hebt ontvangen, kun je in beroep gaan bij de rechter. 

Dwangsom eisen

Als je de inspecteur in gebreke stelt, kun je ook direct een dwangsom eisen. Een formulier om de inspecteur in gebreke te stellen en een dwangsom te eisen, kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Hoogte van de dwangsom

Als de inspecteur nalatig blijft, kan de dwangsom behoorlijk oplopen. Als de inspecteur na twee weken nog steeds geen beslissing heeft genomen, bedraagt de dwangsom voor de eerste 14 dagen €23 per dag, voor de volgende 14 dagen €35 per dag en voor de daaropvolgende 14 dagen €45 per dag. Een dwangsom kan dus oplopen tot maximaal 14 x €23 + 14 x €35 + 14 x €45 = €1.442. 

Nog steeds geen beslissing, wat nu?

Als ondanks de dwangsom nog steeds geen beslissing is genomen, kun je dus in beroep gaan. De rechter kan dan een beslissing nemen, maar het kan ook anders. Dit zagen we recentelijk bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant, die de verantwoordelijkheid weer bij de belastinginspecteur legde. De rechtbank bepaalde dat de inspecteur binnen twee weken na de uitspraak alsnog over het bezwaar moest beslissen. Als dit niet werd gedaan, zou er een dwangsom van €100 per dag verschuldigd zijn, met een maximum van €15.000.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.