11 oktober 2019 — 2 minuten

Voorkom vermogensbelasting via spaar-bv

Heffing box 3

EuromuntenIn box 3 betaalt u 30% over een verondersteld rendement. Dit veronderstelde rendement varieert van 1,94% tot 5,6%, afhankelijk van de omvang van uw vermogen. Hoe groter uw vermogen, hoe hoger het veronderstelde rendement.

Spaar-bv of open fonds

U kunt u geld ook onderbrengen in een zogenaamde spaar-bv of OFGR. De spaar-bv of OFGR betaalt dan zelf vennootschapsbelasting over de werkelijke opbrengst van het vermogen. Als de opbrengst wordt uitgedeeld, betaalt u ook nog belasting in box 2.

Wanneer voordelig?

Met name bij lagere rendementen, zoals op spaarsaldi, is een spaar-bv of OFGR voordelig. Hoeveel belasting u uiteindelijk betaalt, hangt af van het VPB-tarief dat dit jaar tot € 200.000 nog 19% bedraagt en over het meerdere 25%. Dit levert tot een rendement van € 200.000 een gecombineerd tarief op van 39,25%. Volgend jaar is dit door een wijziging van de tarieven ongeveer 38,4%.

Voorbeeld: bij een vermogen van € 1.000.000 en een rendement van 1% betaalt u volgend jaar in een spaar-bv of OFGR € 10.000 x 38,4% = € 3.840 belasting. In box 3 betaalt u, op basis van voorlopige cijfers, € 11.749. Een verschil van maar liefst € 7.909.

Vermogenstoets

Een bijkomend voordeel is dat uw vermogen in een spaar-bv of OFGR niet meetelt voor de vermogenstoets bij de toeslagen. Voor de meeste toeslagen geldt namelijk dat u over niet te veel vermogen mag beschikken.

Nadelen

Een nadeel is dat met name aan een spaar-bv formele eisen kleven, zoals een gang naar de notaris. Een OFGR heeft als belangrijkste nadeel dat er minstens twee participanten moeten zijn die niet elkaars partner mogen zijn.

Heeft u vragen over het voorkomen van belasting betalen in box 3 via een spaar-bv of OFGR, neem dan contact met ons op.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.