11 september 2023 — 3 minuten

Vernieuwd box 3-stelsel voor jouw werkelijke rendement

Werkelijk rendement: bereik het beste resultaat voor jouw vermogen

Euro

Wil je optimaal rendement halen uit je vermogen? Dan is het voorstel, waarop jij kunt reageren, om een box 3-heffing op basis van het werkelijke rendement een goede oplossing. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het directe rendement zoals rente, huur, dividend en aftrek van kosten, maar ook naar het indirecte rendement in de vorm van waardeontwikkeling.

Vermogensaanwasbelasting: de belangrijkste regel

In het voorstel wordt de waardeontwikkeling belast volgens een vermogensaanwasbelasting. Dit betekent dat er jaarlijks heffing in box 3 plaatsvindt over de waardeontwikkeling, zowel positief als negatief. Het maakt daarbij niet uit of je de waardeontwikkeling al wel of niet hebt verzilverd.

Maar vermogenswinstbelasting voor onroerende zaken en bepaalde aandelen

Onroerende zaken en bepaalde niet-beursgenoteerde aandelen, zoals die in familiebedrijven en innovatieve startups of scale-ups, worden in het voorstel onderworpen aan een vermogenswinstbelasting. Dit betekent dat heffing in box 3 alleen plaatsvindt als je de waardeontwikkeling ook daadwerkelijk verzilvert, bijvoorbeeld bij verkoop.

Let op! Aandelenbelangen die momenteel ook al belast worden in box 2 (aandelenbelangen van 5% of meer) vallen niet onder dit voorstel. Deze blijven dus in box 2 belast. Voor alle andere aandelenbelangen geldt in het voorstel de vermogensaanwasbelasting, behalve als het gaat om niet-beursgenoteerde aandelen in familiebedrijven of startups en scale-ups.

Geen vermogenswinst- of aanwasbelasting voor bank- en spaartegoeden

Voor bank- en spaartegoeden geldt geen vermogenswinst- of aanwasbelasting. Bij dit vermogen wordt alleen het directe rendement, bijvoorbeeld rente na aftrek van kosten, belast.

Eigen gebruik

In het voorstel is ook heffing in box 3 opgenomen voor eigen gebruik:

  • Voor onroerende zaken in eigen gebruik is een nog nader te bepalen forfait voorgesteld dat de economische huurwaarde weergeeft (het directe rendement).
  • Voor één woning, zoals een vakantiewoning, die voor minimaal 70% voor eigen gebruik ter beschikking is, wordt een ander nog nader te bepalen forfait voorgesteld. Dit forfait omvat zowel het directe rendement van het eigen gebruik, de kosten (waaronder financieringskosten) als de waardeontwikkeling. Je kunt voor de belastingheffing in box 3 voor deze woning dus volstaan met toepassing van dit forfait.
  • Eigen gebruik van roerende zaken blijft in het voorstel buiten de heffing. Net als nu hoef je dus geen box 3-heffing te betalen voor een auto, caravan of boot die je voor eigen gebruik hebt.

Overig

Het voorstel bevat nog meer details die je kunt vinden op de website internetconsultatie Wet werkelijk rendement box 3. Hier kun je onder andere lezen over de voorgestelde verliesverrekening, de heffing over het nominale werkelijke rendement zonder rekening te houden met de inflatie en de in te voeren administratieplicht voor box 3. 

Let op! Het voorstel is nog geen definitief wetsontwerp, maar het nieuwe kabinet kan het voorstel en de reacties hierop straks gebruiken bij de vormgeving van het nieuwe box 3-stelsel. Het is mogelijk dat het nieuwe kabinet andere keuzes maakt dan nu in het voorstel zijn opgenomen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.