25 april 2024 — 1 minuut

Verduidelijking van eisen voor bestedingen ANBI's

Onlangs is duidelijk gemaakt onder welke voorwaarden je zonder de ANBI-status in gevaar te brengen kunt investeren en uitgaven kunt doen.

Wat zijn ANBI's?

Geld

ANBI's, ook wel bekend als goede doelen organisaties, krijgen fiscale voordelen. Ze hoeven onder bepaalde voorwaarden geen schenk- of erfbelasting te betalen en giften aan een ANBI zijn over het algemeen fiscaal aftrekbaar.

Voorwaarden voor ANBI's

ANBI's moeten voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder het bestedingscriterium. Om duidelijkheid te scheppen over welke uitgaven een ANBI kan doen, is er een besluit genomen.

Wat maakt een besteding acceptabel?

Een van de voorwaarden in het Besluit is dat een investering rechtstreeks bijdraagt aan het doel van de ANBI. Daarnaast mag de uitgave geen zakelijke activiteit zijn die primair gericht is op het behalen van winst. Verder is bepaald dat als je via een organisatie investeert, die organisatie het geld ook moet gebruiken in lijn met het doel van de ANBI.

Betrokkenheid van bestuurders

Het is ook duidelijk gemaakt dat bestuurders van de ANBI niet betrokken mogen zijn bij investeringen in andere organisaties. Verder moeten de investeringen in de administratie en het beleidsplan worden opgenomen als investeringen van algemeen nut.

Rol van de inspecteur

ANBI's die niet voldoen aan de gestelde voorwaarden, moeten dit melden bij hun inspecteur. De inspecteur kan dan een termijn stellen waarbinnen alsnog aan de verplichtingen moet worden voldaan. Als dit niet gebeurt, kan de ANBI de ANBI-status verliezen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.