23 april 2024 — 2 minuten

Verdeel jij de hypotheekrenteaftrek tussen jou en je partner?

De aftrekbaarheid van hypotheekrente

Afbeelding van een woning

Je kunt de rente die je betaalt op je hypotheeklening onder bepaalde voorwaarden tot maximaal 30 jaar aftrekken. De aftrek is de afgelopen jaren beperkt en is nu alleen nog mogelijk tegen het tarief van de eerste belastingschijf, in 2024 is dit 36,97%.

Herziening van de verdeling

Voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is de vraag gesteld of de verdeling van de aftrek van hypotheekrente tussen partners nog kan worden herzien nadat de aangifte is ingediend. Als het antwoord positief is, is de volgende vraag hoelang dit mogelijk is.

Definitieve beslissing

Het Hof concludeert dat de verdeling van de aftrek tussen partners kan worden herzien zolang de aanslag of naheffingsaanslag van beide partners nog niet definitief is vastgesteld. In het betreffende geval had een belastingplichtige en zijn partner aanvankelijk bijna €13.000 aan hypotheekrente afgetrokken, maar een half jaar na de aanslag had hij dit in een herziene aangifte teruggebracht naar bijna €5.000.

Navorderingen

De herziening resulteerde in twee navorderingsaanslagen, waarbij de inspecteur vasthield aan de oorspronkelijke verdeling van de aftrek tussen de partners. Het Hof oordeelt dat dit onjuist is en dat er nog voor een andere verdeling kan worden gekozen zolang de aanslagen of navorderingsaanslagen nog niet definitief zijn vastgesteld. Omdat dit nog niet het geval was, heeft de Belastingdienst het onderspit moeten delven.

Aftrek bij het hoogste inkomen?

Voor partners die verschillende inkomens hebben, is het meestal niet voordelig om de aftrekbaarheid bij de partner met het hoogste inkomen toe te passen. Dit komt doordat de aftrek van hypotheekrente in 2024 beperkt is tot maximaal 36,97%, terwijl dit niet geldt voor de bijtelling van het eigenwoningforfait. Bovendien zorgt de aftrek bij de partner met het laagste inkomen voor een hogere heffingskorting.

Tip! Herzie je aangiftes uit het verleden als dit voordeliger is en zolang het nog mogelijk is.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.