22 oktober 2024 — 2 minuten

Vanaf 2025: Agrarische goederen en diensten onderhevig aan 21% btw!

Paarden

Koeien

Bij de aankoop van paarden en andere dieren die bedoeld zijn voor slacht, opfok of landbouw, geldt momenteel een btw-tarief van 9%. Dit percentage stijgt echter per 1 januari 2025 naar 21%. Dit verhoogde tarief zal ook van toepassing zijn op slachtafval en op goederen bestemd voor voortplanting.

Andere landbouwdieren

Vanaf 1 januari 2025 ondergaan ook rundvee, schapen, geiten en varkens een verhoging van het btw-tarief naar 21%, ongeacht hun bestemming. Dit betekent dat zowel hobbydieren als dieren bedoeld voor voedselproductie of landbouw tegen het hogere tarief worden belast. Tevens geldt deze verhoging voor slachtafval en voortplantingsgoederen.

Teelt wordt ook duurder

De verkoop van teeltplanten voor groenten en fruit, evenals land- en tuinbouwzaden (zoals gras- en sierteeltzaden), zal vanaf 2025 ook tegen 21% btw worden belast. Deze wijziging geldt ook voor suikerbieten, suikerbietplanten, granen en peulvruchten.

Tip! Het btw-tarief voor granen en peulvruchten die bestemd zijn voor menselijke consumptie blijft in 2025 9%. Voor granen die als dierenvoer dienen, geldt echter wel het nieuwe tarief van 21%.

Veevoeders

Veevoeders, zoals (meng)voeders voor konijnen, paarden en pelsdieren, worden vanaf volgend jaar ook belast met 21% btw.

Diensten voor opfok en opkweek naar 21% btw

Naast de leveringen ondergaan ook de diensten die betrekking hebben op het opfokken van dieren en het opkweken van planten vanaf 2025 een btw-verhoging naar 21%.

Let op! De lijst van agrarische goederen waarvoor de btw wordt verhoogd van 9 naar 21% is uitgebreider. De levering van rondhout, vlas en wol gaat vanaf 2025 eveneens onder dit nieuwe tarief vallen. Als je agrarische goederen levert, controleer dan of je levering volgend jaar naar het nieuwe btw-tarief moet.

Tip! Als je een bedrijf hebt dat handelt in een van de eerder genoemde producten en/of diensten, zorg dan dat je je administratie tijdig aanpast om goed voorbereid te zijn op het nieuwe btw-tarief dat op 1 januari 2025 ingaat.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.